DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ

Full text search

DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ
DR. MÉSZÁROS ISTVÁN LÁSZLÓ (SZDSZ): Köszönöm. Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A miskolci Semmelweis Kórházban kirobbant szöveteltávolítási ügy, amely, mint azóta kiderült, nem korlátozódik kizárólag a Semmelweis Kórházra, sokak figyelmét ráirányította arra a kérdésre, hogy miként tudják megakadályozni, hogy elhalálozásuk után akaratuk ellenére szerveket, szöveteket távolítsanak el a holttestükből.
A júliusban hatályba lépő új egészségügyi törvény továbbra is fenntartja azt az eddigi rendszert, miszerint abban az esetben, ha a szerv- illetve szöveteltávolítás ellen az elhunyt az életében nem tiltakozott, akkor vélelmezik a beleegyezését. A nemleges nyilatkozat megtételének a lehetősége és módja azonban a tapasztalatok alapján nem él a köztudatban. Ilyen nyilatkozatot eddig is lehetett tenni, az erre rendszeresített donorkártyákon. Erről a lehetőségről azonban a polgárok nem tudtak, az űrlapot a forgalmazásukra hivatott patikák a gyakorlatban nem ismerték, az orvosok pedig nem vizsgálták, hogy nyilatkozott-e az érintett. Az új törvény sem tartalmaz megnyugtató garanciát az esetleges nemleges nyilatkozatok érvényesülésére, így nem irányozza például elő egységes nyilvántartásukat.
Ezért kérdezem az államtitkár úrtól, hogy milyen lépéseket kíván tenni a tárca annak érdekében, hogy a polgárok megismerjék a nemleges nyilatkozattétel lehetőségét. Mit kívánnak tenni azért, hogy az esetleges nemleges nyilatkozatokat garantáltan felkutassák és figyelembe vegyék az egészségügyi intézményekben? Ilyen esetben tudniillik, amikor az állampolgárnak aktívan tennie kellene valamit azért, hogy ne következzen be vele valamit, amit nem kíván, álláspontom szerint az államnak aktív kötelezettsége van a tájékoztatásra.
Köszönöm a figyelmet.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit