DR. NAGY FRIGYES

Full text search

DR. NAGY FRIGYES
DR. NAGY FRIGYES földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Parlament! Tisztelt Képviselő Úr! Amit ön elmondott, valóban egy nagy nemzeti probléma, amelynek gyökerei rendkívül mélyek. Az agrárkérdés problémaköre nyilván nem az elmúlt évben gyülemlett össze, most kulminálódott, és most jutott el a csúcspontra. A problémák - meggyőződésem szerint - az elmúlt 40 évben fokozatosan jelentkeztek, és ezeknek a kezelése nem tudott megtörténni megfelelőképpen.
Az a mód, ahogy a kormány az elmúlt hetekben reflektált a demonstrálók kéréseire, azt hiszem, világosan mutatja, hogy nem zárkózott el az intézményes megoldásoktól. Ön is úgy nyilatkozott, hogy parlamentáris eszközökkel kíván foglalkozni e kérdéssel, tehát törvényjavaslatot, módosítást kíván benyújtani. Sajnos, úgy nagyon nehezen kezelhetők a témák, hogyha az ország különféle területein jönnek létre különféle demonstráló szervezetek, amelyeknek a petícióit nagyon nehéz kezelni is.
A kormányzat nyitottságát legjobban talán az bizonyítja, hogy a miniszterelnök úr holnap fogadja a demonstrálók egy csoportjának vezetőit, és ismételten visszatér a kérdésre. Tudomásul kell azonban venni, hogy ma 250 ezer főfoglalkozású gazdálkodó vagy vállalkozó van, akikről nagyon keveset tudunk, a regisztrációs és nyilvántartási követelményeknek egy egyszerűsítettebb változata, azt hiszem, elvárható a XX. század végén, másrészt pedig nagyon nehéz úgy ebben a kérdésben rendet teremteni, hogyha egyik oldalon tiltakozunk és demonstrálunk az adók ellen - még akkor is, hogyha ennek vannak jogos elemei -, a másik oldalon viszont magasabb támogatásokat követelünk a mezőgazdaság számára, hisz ez a követelés is jogos.
Nyilván a jelenleginél lényegesen nagyobb támogatásra lenne szükség, ez azonban annak is a függvénye, hogy mennyi forrás áll rendelkezésre az állami költségvetésben erre a célra. Biztosíthatom önt, hogy a Földművelésügyi Minisztérium azon fáradozik most is, hogy az 1997-es támogatási formátumok után az 1998-as támogatási rendszer olyan legyen, amely egyrészt megfelel az európai normatíváknak - és itt föl szeretném hívni a figyelmet arra, hogy az európai mezőgazdaság támogatása teljesen sajátos, elsősorban a mezőgazdasági alaptevékenységnek a támogatására támaszkodik, és azt veszi alapelvként -, másrészt pedig olyan próbál lenni, amely bizonyos biztonságot nyújt, és hosszabb távú tájékoztatást ad a gazdálkodóknak, hogy milyen tevékenységet folytassanak.
Nem lehet azzal egyetérteni, és ezt el kell fogadni, hogy egyik évről másikra jelentős módosítások következzenek be az agrárszabályozásban, mert a mezőgazdasági termelés nem egyéves, hanem többéves ciklusokban zajlik, és ez nagy mértékben zavarhatja a termelőket.
(21.10)
Úgy érzem, van esély ezeknek a feladatoknak a megoldására. Abban is bízom, hogy a tavaszi munkák megindulása talán új perspektívákat nyújt a gazdálkodók felé.
Azt is hozzá kell tenni, hogy nemzeti agrárprogram, amely ezen a héten a kormány elé kerül, talán egy csomó kérdést tisztázni fog, és egy olyan jövőképet fog nyújtani a mezőgazdák felé, amely számukra elfogadható lesz, és úgy fogják vélni, hogy érdemes a gazdálkodásba belefektetni munkaerejüket és meglévő tőkéjüket. Ehhez természetesen nem elég csak a gazdálkodás, ehhez megfelelő társadalmi összefogásra is szükség van. Nem elég csupán a földművelésügyi tárca, hanem a kapcsolódó tárcák besegítésére is szükség van, mert mezőgazdaságunk teljes egészében nem képes megélni a versenyszférában, vannak olyan rétegei, amelyek hosszú távon is bizonyos szociális beavatkozásra szorulnak. Ezt a kormányzat látja, és ennek megfelelően próbálja a következő szabályozási rendszert kidolgozni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit