DR. SZABÓ IVÁN

Full text search

DR. SZABÓ IVÁN
DR. SZABÓ IVÁN (MDNP): Tisztelt Államtitkár Úr! A kérdésben foglalt állítás talán kissé meglepő, de tényszerű, és a következőkben szeretném bizonyítani. A személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti közcélú felhasználásáról szóló 1996. évi CXXVI. törvény 5. §-a szabályozza az eljárást azok számára, akik a munkáltatójukon keresztül róják le személyi jövedelemadójukat. Az adózó nyilatkozatát egy zárt borítékba teszi, és a borítékra ráírja a nevét, címét és adóazonosító jelét, majd legkésőbb március 25-éig átadja a munkáltatónak.
A borítékon belül a rendelkező nyilatkozaton csak a kedvezményezett adószáma és elnevezése lehet rajta. Azután amikor a boríték elkerül az adóhivatalba, akkor ott felbontják, kap a boríték meg a nyilatkozat egy azonosító jelet, és innentől kezdve külön rendben őrzik őket. Mindennek a logikája, helyesen, hogy sem a munkáltató, sem az adóhivatali eljárásban részt vevők nem ismerhetik meg az adózó szándékát.
Mi történik viszont annak az intézménynek a bérosztályán, ahol összegyűjtik a borítékokat? Itt sajnos, a dolog anonimitásának teljesen indokolt biztosításával kapcsolatos jó szándék visszájára fordulhat, és egy technikai intézkedés elmaradása miatt súlyos visszaélések forrása lehet. Ugyanis az intézmény kitölti adózóként az M 29/96. számú jövedelemadó-megállapítást, erről készít egy adatszolgáltatást a magánszemélyek 1996. évi jövedelméről a 96 K 30. számú nyomtatványon, majd az egészhez csatol egy A 96. számú adatkísérő lapot, és ezzel küldi el az APEH-nek. E nyomtatványokon sehol nincs a legkisebb utalás sem a személyi jövedelemadó 1 százalékáról való rendelkezésről. Arról sem tudunk, hogy bármi szabályozná, hogyan kell átvenni a dolgozótól a borítékot.
A dolgozó aláírása nincs rajta sem a nyilatkozaton, sem a borítékon. Tehát ha ismert, hogy a cégnél hányan rendelkeztek az ügyben, akkor minden további nélkül kiállítható egy nyilatkozat azok helyett, akik nem rendelkeztek. A bérelszámoláson ehhez minden adat rendelkezésre áll.
(15.40)
A lebukás veszélye nulla. Ezzel bizonyítottam is a tételemet, hogy nem csak az adózó rendelkezhet a jövedelemadója egy százalékáról.
Tisztelettel kérdezem az államtitkár urat, mit tervez a kormányzat az ilyen visszaélések lehetőségének kizárására, ha még egyáltalán van erre mód. Köszönöm. (Taps a jobb oldali padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit