DR. CSIHA JUDIT

Full text search

DR. CSIHA JUDIT
DR. CSIHA JUDIT tárca nélküli miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Ugyanebben a kérdéskörben éppen Veszprém város képviselői már több alkalommal megkerestek, így Pál Béla képviselő úr is és Dióssy képviselő úr is, úgy is, mint Veszprém város polgármestere. Mindkettejüknek írásban válaszoltam, és örülök, hogy alkalom nyílik a parlament nyilvánossága előtt is erről a kérdésről a rendelkezésre álló idő alatt nagyon röviden válaszolni - kormányzati szemszögből.
Való igaz, hogy a városi tömegközlekedés biztosításában való közreműködés - az önkormányzati törvény alapján - önkormányzati feladat, és a jelenlegi helyzet az, hogy Budapest és Miskolc kivételével, ahol tisztán önkormányzati vállalatok biztosítják a helyi tömegközlekedést, mindenütt a Volán-társaságok egyedül vagy önkormányzatival vegyesen látják el ezt a szolgáltatást.
Az önkormányzat rendeletén kívül a vonatkozó törvények a következők. A közúti közlekedéssel összefüggő állami és önkormányzati feladatokat részleteiben az úgynevezett ágazati koncessziós törvény és a közúti közlekedésről szóló törvény szabályozza. A koncessziós törvény már különbséget tesz a helyi és helyközi személyszállítás között, és a helyi tömegközlekedés esetén koncesszorként az önkormányzatot jelöli meg. Az ármegállapításról szóló törvény tartalmazza azt, hogy a helyi autóbusz-közlekedés díját a hatósági maximált árformába sorolta, árhatóságként a képviselő-testületet jelölte meg.
Való igaz, hogy a Volán-vállalatok működése nehézségekkel küszködik, jelentős részükben veszteség alakult ki, éppen a működtetés és a járműpark elavultsága miatt. A privatizáció előtt azonban még szükséges bizonyos szabályozási feladatok elvégzése, amit a közlekedési tárcának kell elvégezni. Ezt követően kerülhet sor a gazdaságos működtetés feltételeinek meghatározására koncepció szinten, és csak utána kerülhet sor magára a privatizációra.
Köszönöm. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit