DIÓSSY LÁSZLÓ

Full text search

DIÓSSY LÁSZLÓ
DIÓSSY LÁSZLÓ (SZDSZ): Tisztelt Miniszter Asszony! Törvény kötelezi a helyi önkormányzatokat a helyijárati közlekedés működtetésének biztosítására azzal, hogy az önkormányzatoknak a legmagasabb árat úgy kell megállapítani, hogy az a hatékonyan működő vállalkozó ráfordításaira és a működéséhez szükséges nyereségre fedezetet biztosítson. Egyértelmű, hogy az önkormányzatok a helyi közlekedés működését csak akkor tudják biztosítani, ha egyrészt a lakosság részére megfizethetetlenül magasan, rendkívüli szociális feszültségeket indukálva állapítanák meg a helyijárati menetdíjakat, mellyel - jogkörében eljárva - a Pénzügyminisztérium sem értene egyet, hiszen az árat az állami költségvetés is támogatja; másrészt az önkormányzatok jelentős forrásokat biztosítanának a helyi Volán-vállalatok részére a rendkívül rossz műszaki állapotban lévő, sok esetben a közlekedés biztonságát is veszélyeztető buszok pótlására és a helyi közlekedés rohamosan növekvő költségeinek ellensúlyozására. Harmadrészt óriási összegű szociális támogatást kellene az önkormányzatoknak biztosítani a magas díjak miatt a lakosság leginkább érintett rétegeinek.
Túlzás nélkül állítható, hogy a közeljövőben tragikus helyzet állhat elő a helyi közlekedés területén a közeljövőben várható, de már sok helyen a gyakorlatban is tapasztalható részleges járatcsökkentésekkel, sőt teljes leállással is a veszteséges tevékenység beszüntetése miatt, hiszen az önkormányzatok képtelenek jelentős mértékben pótlólagos forrásokat biztosítani, a tulajdonos ÁPV Rt. csak kvázi tulajdonosként viselkedik, az állam pedig nem vesz tudomást az áldatlan állapottal kapcsolatban.
Kérdésem, hogy mit kíván tenni a miniszter asszony és az ÁPV Rt. a helyi tömegközlekedés tarthatatlan és aggasztó helyzetének megoldása érdekében. Van-e, lesz-e koncepciója a helyi társaságok privatizációjára vagy megfelelő feltételekkel önkormányzati tulajdonba adására vonatkozóan? Mi lesz a helyi tömegközlekedés jövője?
Várom válaszát. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit