DR. KIS ZOLTÁN

Full text search

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN államtitkár: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselőtársam! Örömmel jelenthetem, hogy a reális felvásárlási ár, legalábbis, ami az ön várakozását illeti, bekövetkezett, a tőzsdén már 1100 forint fölött van, tehát a termelői haszon megjelenik a búza vonatkozásában.
Ezt a kérdést egyébként választási gyűléseken nekem is számtalanszor föltették, gondolom ön is találkozott vele, tehát rutinunk van az elszámolás módjában és lehetőségében, ezért emlékeztetőül megismételném az egy kilogramm búzára vonatkozó lisztelőállítási volument: 22 százalék kenyérliszt keletkezik, 52 százalék finomliszt és 26 százalék korpa, ami természetesen a kenyérsütésnél Magyarországon nem vehető figyelembe.
Az alapanyagköltségek és a fogyasztói ár közötti különbözet már igen differenciált képet mutat: az alapanyagok költsége 17 forint 49 fillér, energia 3 forint 90 fillér, munkabér és járulékai 4 forint 46 fillér, tehát közel annyi az energiaköltség, mint a munkabér, tehát az összes közvetlen költség 25 forint 85 fillér. Az üzemi és vállalati általános költség 9 forint 57 fillér, az önköltség tehát 35 forint 42 fillér. Eredmény: 6,7 százalékkal számolva, ami nem egy nagy nyereséget feltételez, 2 forint 55 fillér, tehát a termelői ár 37 forint 97 fillér. A származási, így tehát a megjelenő kereskedelmi árrés közel 10 forint, így jön ki a fogyasztói ár átlagárában az 55 forint, ami igen kedvezőtlen képet mutat.
Mi azonban 1989-ben egy piacgazdaság felé indultunk el, ami azt jelenti, hogy nem a központi terv-utasításos és a célirányos ár meghatározása a domináns, hanem a piac szabályozó szerepe. Ez azonban nem lehet természetesen korlátlan. Két oldalról is figyelmet kell fordítanunk arra, hogy a termelő megkaphassa a valódi nyereségtartalommal rendelkező árat azért a termékért, amelyet előállít, másrészt egy olyan fogyasztói piac alakulhasson ki, amely ezt meg tudja fizetni, és nem lehetetleníti el, mert a kenyér stratégiai termék. Valamennyien tudjuk, hogy azért kenyér nélkül nehéz létezni. (Derültség az SZDSZ padsoraiban.)
Ennek a szabályozásnak két oldala van, egyrészt a termelői támogatás, amely megjelenik a búzánál, és változatlanul meg tudjuk adni. Ez már a garantált árat is feltételezve, illetve a jelenlegi piaci viszonyok közepette nyereségtartalommal bír, tehát a búzánál különösebb probléma nem jelentkezik.
(14.50)
Igen ám, de ez a hatalmas különbség, amely a kenyér és a búza között kialakul, egy olyan struktúrának a torzszüleménye is, ahol a termelő, a feldolgozó és a kereskedő nem találkozik. Nos, én nem akarok visszahivatkozni az elmúlt évekre, mint ahogy azt Torgyán József képviselő úr szokta tenni, de abból a padsorból számtalanszor tettünk arra, elvetélt kísérletet, mondanom sem kell, hogy a privatizációban és a kárpótlásban próbáljuk egyesíteni a termelői, a feldolgozói és az értékesítési kört, hogy ebből a haszonból részben egy osztott haszon, másrészt kisebb árrések feltételezéssel olcsóbb végtermék keletkezhessen. Ez idáig nem sikerült, de nem adtuk föl, mert ebből a pozícióból változatlan elgondolásunk szerint a termelői struktúrát össze kell kötni végül is a feldolgozással és a kereskedelemmel.
Még egy gondolat: a következő évben felálló kamarák a különböző osztályokon keresztül igenis kötelesek lesznek majd szakmai önkormányzatok feladatköréből adódóan az árrendszerben kialakítani egy olyan kontrollt, ami nem lehetetleníti el a fogyasztót és nem lehetetleníti el a termelőt, mégis megfelelő nyereségtartalommal bír.
Egy dolog: Magyarországon tehát összességében 5,5-szöröse a kenyér ára a liszt árának, de hogy szomorú példát is mondjak, Franciaországban 7,8-szorosa, Németországban 12,5-szöröse, és még Ausztriában is 7,3-szorosa, tehát ott még nagyobb árréssel dolgoznak, ami természetesen bennünket nem vigasztal, (Derültség.) a magyar viszonyokra kell megfelelő adaptációt kitalálni, s azon leszünk, önnel együtt, hogy ezt meg is tudjuk oldani. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit