DR. VASTAGH PÁL

Full text search

DR. VASTAGH PÁL
DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Szerteágazó kérdéseire megpróbálok röviden válaszolni.
Azzal kezdem válaszomat, hogy a kormánynak van felhatalmazása arra, hogy az alkotmány előkészítésének munkáját megkezdje. Van felhatalmazása, mégpedig alkotmányos felhatalmazása, miután az Országgyűlés ez év július 15-én a kormány programját a miniszterelnök személyével együtt elfogadta, és ezzel megnyílt a lehetőség a kormány számára az előkészítés lépéseinek megtételére.
Nem volt ez másként 1990-ben sem, hiszen különben nem szerepelhetett volna a Nemzeti Megújhodás Programjában az alkotmány kidolgozása a sürgősen tervezett intézkedések között. Szeretnék felolvasni a 209. oldalról: "Végezetül, de nem utolsósorban még ebben a választási ciklusban az Országgyűlés elé terjeszti a magyar államigazgatás több mint ezeréves fejlődésének eredményeit, illetőleg az alkotmányfejlődés egyetemes értékeit egyaránt magába foglaló új alkotmány tervezetét." Szinte tartalmi megegyezés van aközött, ahogyan ez a mostani kormányprogramban és az ön által akkor elfogadott és támogatott kormányprogramban szerepel. A különbség annyi, hogy ez a munkálat 1990-et követően nem indult meg, most viszont a kormánykoalíció komolyan veszi, és a szükséges előkészítő lépéseket meg kívánja tenni.
Másodszor: szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy a kormány eddig csak az előkészítéshez elkerülhetetlenül szükséges lépéseket és intézkedéseket tette meg. Ezek keretében áttekintette a kormányprogramban megjelölt cél megvalósításának lehetséges ütemezését, felkérte az előkészítés tudományos megalapozására a Magyar Tudományos Akadémia Állam- és Jogtudományi Intézetét. Meggyőződésem, hogy jó kezekben lesz az alkotmány tudományos megalapozása. Valóban, több tudományos rendezvényre eddig is sor került - reményeink szerint még többre a későbbiekben is sor kerül -, és ezeken legnagyobb örömömre a kormány, illetőleg az ellenzék képviselői és vezető politikusai is részt vettek, és kifejtették a tárgyhoz kapcsolódó gondolataikat.
Tehát miután a kormányé a felelősség a kormányprogram végrehajtását illetően, ezért a végrehajtáshoz szükséges feltételek meghatározása is a kormány felelőssége; az erre vonatkozó kormányzati döntés a határozatok tárában nyilvánosan megtalálható.
Harmadsorban: nincs semmilyen olyan kormányzati törekvés, amely ki kívánná rekeszteni az Országgyűlést vagy csorbítani kívánná az Országgyűlés lehetőségeit az alkotmány kidolgozásában. Az őszi ülésszak megkezdését követően megindultak az előkészítő tárgyalások, és reményeink szerint a közeljövőben megalakulhat az alkotmány-előkészítéssel foglalkozó parlamenti bizottság is. Olyan tárgyalási módot szeretne javasolni a kormány az alkotmány parlamenti megvitatására, amely érdemi vitát tesz lehetővé; első szakaszban az alkotmány koncepciója fölötti általános vitát, majd egy másik, ettől időben távolabb eső időszakban pedig a normaszöveg fölötti általános és részletes vitát.
(15.20)
Valóban szükség van az ön által is említett hatásvizsgálatokra, ezeket meg fogjuk tenni, el fogjuk végezni.
Végezetül szeretném megnyugtatni tisztelt képviselő urat, hogy a kormány a legszélesebb nyilvánosság előtt kívánja az alkotmányozás feladatait megoldani. Ezért kérte fel a kormány közreműködésre a különböző szakmai szervezeteket, tudományos egyesületeket, amelyek érdemben hozzá tudnak járulni ehhez a feladathoz. Nem hiszem, hogy helyes lenne az alkotmány kidolgozásának ügyében illetékesekről és illetéktelenekről beszélni. Megyőződésem, hogy a magyar alkotmány kidolgozásához minden magyar állampolgárnak köze van. Ebből következően minden magyar állampolgár illetékes.
Remélem, válaszom eloszlatta kételyeit, és kérem önt, személy szerint is kapcsolódjon be az alkotmány kidolgozásába. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit