rántás: zsiradékban pirított liszt, ami folyadéktartalmú főtt ételek (leves, főzelék, mártás) sűrítésére szolgál. Az ilyen rántás a magyar konyhán viszonylag új, a liszttel való sűrítés régi módja a →habarás. A rántás alkalmazását szakácskönyvek (Sárospataki, Simai) a 18. sz. második felétől jelzik. Korábban úri konyhákon igen gyakori volt – nálunk és Európa-szerte – a leveknek kenyérrel való sűrítése. Innen származik a már elavult leveskenyér szóösszetétel. A régi nyelvben a ránt, rántás szó sütési műveletet jelentett, a legkülönbözőbb élelmiszereknek – köztük vöröshagymának is – zsiradékban való megsütését, pirítását. Századunkra a szócsalád köznyelvi jelentésköre a népnyelvinél jobban beszűkült. Ezért önmagukban az ételnevek megtéveszthetnek a készítésmód tekintetében. A parasztételekbe kerülő rántás gyakran zsíron pirított hagyma liszt nélkül, amíg pl. az erdélyi rántott pityóka nem berántott főzelék, hanem zsírban, hagymás zsírban megforgatott főtt krumpli.
Kisbán Eszter
Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?
Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?
Vyhľadávajte v desiatkach miliónov novín, denníkov a týždenníkov, športových časopisov a časopisov pre ženy!