fánk: zsiradékban sütött tészta. A kelt tésztából készült, kerekre szaggatott (pánkó, pampuska) századunkban a parasztságnál is a farsangi ünnepnapok elmaradhatatlan tartozéka, az alföldi ref. vidékeken gyakran egyetlen jele. Fontos ünnepi tészta egész évben elsősorban Erdélyben, ahol a lakóház nyílt tűzhelye és az erőteljesebb olajhasználat is kedvezett a fánksütésnek. Itt lapos tányér nagyságú pánkókat is sütnek, s e tészta szerepel népdalokban is. Viszonylag gyakoribb a készítése még a D-Dunántúlon, ahol újévi tészta is, míg másutt évente csak néhányszor, pl. gyermekágyas ételajándékaként készült. A szó a magyarban erdélyi szász eredetű. Korábbi alakváltozata a keleti nyelvjárásokban megmaradt pánkó. A finom, tojásos gyúrt tésztából készült forgácsfánk (csőröge, herőce) farsangkor gyakran a kelt fánk kísérője, a palócoknál gyermekágyas ajándék is. A csőröge szót, a korábbi török származtatást elvetve, nyelvészeink ma belső fejlődésűnek tartják. Forgácsfánk összetételű tésztát használtak többnyire a régi lakodalmak díszes menyasszonykalácsába állított →életfa ágainak betekerésére, ill. felaggatására. Hasonló a zsiradékba merítve sütött kürtősfánk (→kürtőskalács) tésztája is.
Kisbán Eszter
Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?
Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?
Vyhľadávajte v desiatkach miliónov novín, denníkov a týždenníkov, športových časopisov a časopisov pre ženy!