Kultúra

Full text search

Kultúra
I. 5–10. – A Tudományos Akadémia ülésszakán kezdetét veszi a nyugati tudomány elleni kampány. Ezzel párhuzamosan megindul számtalan tudományos eredmény és találmány alaptalan kisajátítása, felfedezésük orosz és szovjet tudósoknak tulajdonítása.
I. 28. A Pravda különösen durva hangú szerkesztőségi cikkben bírálja meg a színházkritikusok ún. hazafiatlan csoportját. A cikk kendőzetlen antiszemitizmusa kirí a korszak hasonszellemű írásai közül is.
II. 26. – A moszkvai kritikusok egy csoportja előtt a „gyökértelen kozmopoliták” összeesküvő természetéről beszél Konsztantyin Szimonov. Ezzel mind teljesebben kibontakozik a zsidó értelmiséget céltáblául választó, kozmopolitizmus elleni kampány.
Az év folyamán – Megkezdődik a moszkvai Lomonoszov Egyetem új központi épületének építése (1953-ban adják át).
– Az irodalmi sematizmus jellegzetes teljesítménye Borisz Lavrenyov Amerika hangja c. színműve.
– Megjelenik Emmanuil Kazakevics Tavasz az Oderán és Borisz Polevoj Az arany c. regénye.
– Éles hangú bírálat éri Szergej Prokofjevet, aki kénytelen bűnbánó levelet intézni a Zeneművészek Szövetségének tanácskozásához. „Formalizmus” és a „néptől idegen” zenei elvek követése a vád Hacsaturján, Muragyeli és Mjaszkovszkij zeneművészetével szemben is.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť