SZILÁGYI GYÖRGY

Full text search

SZILÁGYI GYÖRGY
SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Szatmáry Kristóf felszólalása késztetett arra, hogy ismét hozzászóljak, hiszen egyet is lehetne érteni nagyon sok mindenben, hiszen Szatmáry Kristóf elmondta, hogy a multik hogy állnak hozzá Magyarországhoz, hogy állnak hozzá a magyar vállalkozásokhoz vagy a magyar gazdasághoz, mi az ő céljuk.
És valóban, a Heineken cég piaci magatartása ugyanolyan, mint bármely más gátlástalan multinacionális tőkés társaságé. A céljuk a profit bármi áron, ez egyértelmű. A méreténél, az erejénél és a súlyánál fogva nem hagyja felnőni a konkurens kis- és középvállalkozásokat, ezzel sértve a nemzeti érdekünket, szolgálva a saját érdekét. Sajnos, ilyen a piac, az a magyar piac egyébként, amelynek az úgynevezett rendszerváltás utáni kialakításában önöknek nagyon nagy szerepe volt. Ilyennek alakították ki a magyar piacot, hogy ezt meg lehet csinálni ma Magyarországon.
Csak azt nem értem: hogyha ezt most látják, akkor 2014-ben, amikor stratégiai megállapodást kötöttek ezzel a céggel, nem látták? 2015-ben nem látták? Az elmúlt hét évben nem látták, hogy itt valamit tenni kellene a multinacionális cégekkel kapcsolatosan? Mindig csak akkor, amikor önök valamit el akarnak érni, amikor egy egyéni törvényalkotást akarnak egy-egy cégre vagy egy-egy emberre ráhúzni, akkor látják ezeket a problémákat?
Nekem pont ez a bajom egyébként a Fidesz-KDNP-vel, hogy én tisztában vagyok azzal, hogy önök pontosan tudják azt, hogy mit csinálnak. Tehát önök nem rosszul kormányoznak, hanem nagyon tudatosan csinálják azt, amit csinálnak, és tudatosan teszik tönkre az országot, mert látják, pontosan látják és tudják, hogy mi van Mészáros Lőrinccel és mi van a többiekkel. Önök pontosan látják a korrupciót, pontosan látnak mindent ebben az országban.
És beszélünk arról, hogy felemeljük-e a szavunkat - mondja Szatmáry Kristóf - az EU-val vagy a multinacionális cégekkel kapcsolatosan? Most jelentette ki Orbán Viktor, az önök miniszterelnöke, hogy a Jobbik kezdeményezésére, ha már Kelet-Közép-Európáról beszélünk, ahol az árunió egyértelműen megvalósult, hiszen ugyanannyiért lehet kapni a különböző élelmiszereket és a különböző termékeket, mint Nyugat-Európában, a bérunió pedig nem valósult meg, hiszen ugyanannál a multinacionális cégnél dolgozó emberek ugyanazért a munkáért negyedannyi fizetést kapnak, mint Nyugat-Európában, amikor a Jobbik ez ellen elkezd küzdeni, és összehoz egy kilenc országot tömörítő egységet, amivel fel kívánunk lépni az Európai Unióval szemben, és megpróbáljuk rákényszeríteni őket, hogy foglalkozzanak ezzel a témával, mert az nem megy, hogy ezek az országok másodrendű állampolgárai az Európai Uniónak, akkor Orbán Viktor, az önök miniszterelnöke kijelenti, hogy őt nem érdekli ez a téma, nem fog a Jobbik mellé állni. Hát, ezek a szavak meg a tettek azok, amikről folyamatosan beszéltem!
És az, hogy mondjuk, 15 percből 14-ben - még lett volna egyébként mit mondanom, de csak ennyi idő volt - elmondtam azt, ami önökre tartozik ebből a kérdésből, sajnos ez a valóság. Én örültem volna a legjobban, ha csak azokat kellett volna felsorolnom, hogy amikor mi felléptünk mondjuk, a tiltott önkényuralmi jelképekkel kapcsolatos ügyekben, akkor önök milyen nagy vehemenciával álltak a Jobbik mellé, mennyire kiálltak és szidták, mondjuk, a Polt Péter vezette ügyészséget, hogy milyen jogon utasítja el azokat a feljelentéseket, amiknek megvan az alapja, hiszen tiltott önkényuralmi jelképeket használnak Magyarországon. De önök csöndben voltak. Sokszor az ügyészség törvénytelen módon, egyébként a törvényeket kijátszva, mintha nem értené, hogy miről szólnak a törvények, elutasította ezeket a feljelentéseket - önök csöndben voltak.
Ezért hoztam fel példának Rétvári államtitkár urat. Minden évben ideül egy Mansfeld Péter-pólóban, mert ő kiáll Mansfeld Péter mellett. Amikor a Mátsik György ellen tett feljelentésünket elutasította az ügyészség, csöndben volt. Amikor be kellene állni mellénk, hogy mondjuk, elvegyük ezektől az emberektől a luxusnyugdíjat, csöndben van. Ezzel megvalósul az elszámoltatás? Nem!
Mi azt szeretnénk, ha valóban - és így, ahogy Szatmáry Kristóf mondta - lenne egy olyan alap, egy olyan minimum, amit mindannyian elfogadunk, és azt mondanánk például, ha ilyen alap lehetne, hogy Magyarországon, egy olyan országban, ahol a kommunizmus áldozatai szinte az összes családban jelen vannak… - hiszen amikor a kommunizmus áldozatairól beszélünk, akkor ne csak azokra az emberekre gondoljunk, akiket meggyilkoltak, börtönbe zártak, elvittek málenkij robotra, kényszermunkára vagy bármire, hanem azokra is, akik nem élhették le azt a teljes életet, mert mondjuk, éppen B-listára kerültek, és nem tanulhattak tovább, akik nem teljesíthették ki az életüket, mert megbízhatatlanok voltak, mondjuk, az akkori diktatúra szempontjából.
(19.50)
Ezek az emberek ugyanúgy áldozatok, akikből lehet, hogy orvosok lehettek volna, ügyvédek vagy bárki más, de nem tanulhattak tovább.
Magyarországon - meggyőződésem szerint - nagyon kevés olyan család van, amelyik ne lenne érintett a kommunista diktatúrával kapcsolatosan, és ne lenne negatív tapasztalata. Hány olyan ember van, aki a földművelésből él, aki pontosan tudja és látja a nagyszüleinek a szemében azt a fájdalmat, amit okoztak nekik? Minden családnál megvan. És akkor azt mondhatnánk, hogy nekünk ne határozza meg az Európai Unió, hogy a magyar társadalom mennyire érzékeny a vörös csillagra. Ne az Európai Unió határozza meg, ne Brüsszelben vagy Strasbourgban mondják meg nekünk! Persze, ők nem annyira érzékenyek, hiszen náluk nem volt kommunista diktatúra. Nálunk volt. Hadd döntsük már el mi, hogy a társadalmunk mennyire érzékeny ezekkel a diktatúrákkal szemben!
Ezért mondtam, hogy ne legyen kettős mérce, amelyik diktatúrák önkényuralmi jelképeit tiltjuk, azokat ugyanúgy tiltsuk, ne lehessen használni egyiket sem. Mert ha meghagyjuk a kiskapukat, akkor abból soha nem lesz jó dolog. Ezért szeretnénk, és ezért is mondtuk mi azt, hogy kérjük önöket, hogy vegyék figyelembe azt a módosító javaslatot, ami kiveszi ebből a törvényjavaslatból azt a kiskaput, hogy egyéni érdekekre hivatkozva meg mérlegelve felmentést adjunk az alól, hogy az önkényuralmi jelképeket lehet-e használni vagy nem. Nem tudok olyan egyéni érdeket mondani, ami a társadalmi érdek fölé helyezhetné, hogy Magyarországon önkényuralmi jelképet lehessen használni kereskedelmi célból. Miért lehetne? A társadalom nagy részét sérti az önkényuralmi jelkép használata - akkor nincs olyan egyéni érdek, ami ez alól felmentést adhat. Mi úgy gondoljuk, hogy ezt figyelembe kellene venni.
Ami miatt azt mondom, hogy vannak félelmeink, az sajnos megint az elmúlt hét év. Ha megnézzük az elmúlt hét évet, akkor azt látjuk, hogy itt most jelen pillanatban a kormány megint állami eszközökkel kíván beavatkozni a piaci viszonyokba, ismételten. Ha ez lenne a legelső eset, akkor nem lennének félelmeink, de van tapasztalatunk az elmúlt hét évből, láttuk az elmúlt években, hogy az állami beavatkozás a piaci viszonyokba mit jelent a Fidesz nyelvére lefordítva. Elég, ha csak a trafikokra gondolunk, elég, ha csak a szerencsejátékra gondolunk, elég, ha csak a földforgalomra gondolunk. A Fidesz piacot akart magának, a haveroknak, a rokonoknak. A Fidesz az állami eszközöket akarja használni ismételten, és attól félünk, hogy ismételten van itt e mögött még valami saját egyéni szándék is, nemcsak a Heineken és a Csíki Sör viszonylatában beszélgetünk most, hanem vannak még esetleg magyarországi más érdekeltségek. És elmondtam, hogy ha ennek az lenne a célja, hogy a magyar kkv-kat megpróbáljuk erősíteni és levegőhöz juttatni a multikkal szemben, akkor nincs semmi probléma, csak sajnos mindig azon kell gondolkoznunk, hogy vajon minek az érdekében születnek bizonyos törvények, miért most születnek, miért nem jutott eszükbe előbb önöknek. És a piaci szereplők önkényes törvényalkotással való befolyásolása bizonytalanságot is teremt, tehát ezt is mindig figyelembe kellene venni.
És növeli a korrupció lehetőségét, az a korrupciós ráta, ami Magyarországon az elmúlt hét évben sajnos meghonosult és megvalósult, az egyszerűen felháborító, és már fojtogatja Magyarországot. Ezért mondtam azt a felszólalásomban, és ezért nem tudtam kikerülni, hogy valóban volt egy olyan generáció, amelyik felnőtt ebben az országban, amelyiknek nem tanítottuk meg, hogy mit jelent a vörös csillag; amelyiknek nem tanítottuk meg, hogy mit jelent a kommunista diktatúra; amelyiknek nem tudtuk megtanítani, mert nem mondtuk el nekik elégszer, és nem volt megfelelő az oktatásunk, hogy mit jelentett, mondjuk, a Kádár-rendszerben élni, és ezek azért nem értik, hogy most jelen pillanatban itt ugyanaz a levegő, ugyanaz a miliő, ugyanaz veszi körbe őket, mint ami a Kádár-rendszerben körbevette őket. Ugyanazon egypártrendszer felé megyünk, annyi a különbség, hogy azt akkor szocializmusnak hívták, ezt meg most nemzeti együttműködés rendszerének. És önök sem veszik észre. És én elhiszem a jó szándékot önöknél, hogy önök szakítani kívántak annak idején a kommunista hagyományokkal. Orbán Viktor és rendszere semmivel nem jobb, mint Kádár János rendszere volt, ugyanafelé megyünk, ugyanolyan kiskirályok élnek az országban, csak most nem tanácselnöknek hívják, hanem éppen vett iksz hold földet, és éppen nagybirtokosnak, vagy nem is tudom, hogy nevezik önök őket, ők a magyar vállalkozók. Ugyanazok, kiskirályok, tanácselnökök, az önök polgármesterei (Burány Sándor: Voldemort!), ugyanaz a rendszer, ugyanaz a rendszer épült fel.
És mi azt szeretnénk, hogy ne ez legyen, legyen végre ebben az országban egy rendszerváltás. Ennek az országnak óriási szüksége van egy valódi rendszerváltásra, és mi reméljük, hogy ezt a rendszerváltást mi fogjuk elhozni 2018-ban. És majd meg fogják látni, hogy mennyivel megváltozik akkor a világ. Pedig nem kell nagy dolgokat csinálnunk, csak meg kell szüntetnünk a korrupciót, és meg kell szüntetnünk azt a kiváltságos rendszert, amit kialakítottak önök, hogy a párt emberei fölül állnak a népen, ők kiváltságosok, ők bármit megtehetnek, és a népet csak úgy használják mint eszközt ahhoz, hogy a hatalmukat birtokolják. Mi ezt szeretnénk megszüntetni. Reméljük, hogy meg is fogjuk szüntetni 2018-ban, hogyha egy Jobbik-kormány lesz, akkor az ilyen törvényeknél biztos, hogy sokkal körültekintőbben fogunk eljárni, és minden valószínűség szerint azokat a célokat fogjuk meghatározni és azokat a célokat próbáljuk elérni, amiket leírunk az általános indokolásban, és nem másokkal kapcsolatosan kívánunk megvalósítani dolgokat.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť