SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm szépen. Tisztelt Államtitkár Úr! A kormány pénznyelő építési láza számolatlanul és megállíthatatlanul szedi áldozatait a budapesti és a vidéki zöldterületek, fák körében. Csak Budapesten legalább háromezerre tehető az eddig is tervezett fakivágás, sajnálatosan közparkok csonkulnak.
Semmibe vették az Állami Számvevőszék 2009. évi ajánlását, hogy alkossanak egy, a zöldfelület-gazdálkodást magába foglaló, önálló kerettörvényt és részletes végrehajtási rendeletet; határozzák meg a helyi önkormányzatok kötelező feladatait és reformálják meg az önkormányzati ingatlanvagyon-katasztert.
Ehelyett azonban felszámolták az ügyben leginkább érintett minisztérium és hatóság önállóságát, hogy se kerettörvény, se a végrehajtása ne veszélyeztesse a milliárdokat betonba öntő elképzeléseik gátlástalan megvalósítását, és elfogadták a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításának gyorsításáról és egyszerűsítéséről szóló törvényt. Így azután már az önkormányzatoknak sincs esélye arra, hogy befolyásolják zöldterületeik jelentős részének sorsát, miközben például Budapest belső kerületeiben a zöldterület nem éri el még az 1 négyzetméter/főt sem, szemben a WHO által ajánlott 9 négyzetméter/fővel. Az európai fővárosokkal összehasonlításban is kifejezetten rosszul állunk.
Hogyan történik, amikor az önkormányzatokat szembesítik nagy ívű zöldfelületfaló terveikkel? Ez utasítás-e vagy alku kérdése? Érzik-e a polgármesterek vergődését, mert nekik kell a lakosság elé állniuk, és a végrehajtó szerepet eljátszani? Egyáltalán érdekli önöket a lakosság véleménye és tiltakozása, vagy csak az, hogy betonba fojtsák a városainkat?
Mikorra várható az Állami Számvevőszék által kért kerettörvény? Ugye, nem akkor, amikor már nem lesz mit védeni?

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť