CSERESNYÉS PÉTER

Full text search

CSERESNYÉS PÉTER
CSERESNYÉS PÉTER nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Sajnálom, hogy azt kell mondanom önnek, hogy mint korábban munkaügyi területen dolgozó szakembernek, illene tisztában lennie a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat által havonta publikált adatok jelentésével. (Gúr Nándor: Péter, jobb, ha leülsz! - Derültség az MSZP soraiban.)
A megszűnt igényekre vonatkozó statisztikai adat azon munkaerőigények számát és nem az álláshelyek számát mutatja, amelyek az adott hónapban törlésre kerültek az NSZFH regiszteréből. Nézzük meg, önnek mindenképpen megvilágosítva a kérdést és a területet, hogy a törlés hátterében hány ok állhat - általában kettő ok áll. Az egyik az, hogy az üres állást betöltötték, így a hirdetés törlésre kerül a Foglalkoztatási Szolgálat adataiból, tehát betöltötték az állást, új munkaerő lépett be a munkahelyre. A másik, hogy a meghirdetett állás érvényességi ideje lejárt. Így ez a mutató semmiképpen sem azt mutatja, hogy hány munkahely szűnt meg hazánkban az adott hónapban, ellentétben azzal, amit ön itt az előbb sugallni akart; inkább azt, hogy betöltötték azt az állást, tehát valaki munkát talált magának.
Az új munkaerőigények számát illetően két fontos dologra kell még odafigyelni. Az idei évi januári adatok az előző év azonos időszakához képest növekedést mutatnak, és mindig az azonos időszakot kell összehasonlítani, hiszen 3300-zal nőtt az állások száma. Azért célszerű az előző év ugyanazon hónapjával összevetni ezt a számot - ezt is illene önnek egyébként tudnia -, mert a munkaerőpiacon hatalmas szerepe van a szezonalitásnak, így az új munkaerőigények száma az év elején jellemzően alacsonyabb, míg tavasszal és nyáron általában jelentősen megemelkedik.
És hogy nézzük a számokat, mert ön általában itt pufogtatja a frázisait, de szeretnék mondani önnek egy adatot. Ha 2015-öt vetjük össze 2016-tal és 2017-tel az új munkahelyek számának növekedésében, akkor arányaiban 24 százalékkal nőtt 2016-ban, és 2017-ben 13 százalékkal. Úgyhogy azt kell mondanom, hogy nagy bajban van akkor, és látom, amíg a tényekkel kell önnek állandóan vitatkoznia. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť