BANAI PÉTER BENŐ

Full text search

BANAI PÉTER BENŐ
BANAI PÉTER BENŐ nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Engedjék meg, hogy azzal kezdjem a hozzászólásomat, hogy abszolút egyetértek azokkal az észrevételekkel Hargitai János képviselő úr részéről vagy Schmuck Erzsébet képviselő asszony részéről, vagy Ritter Imre szószóló úr részéről, amelyek értelmében ténylegesen most a jövő évi költségvetés irányairól, a gazdaságpolitika irányairól és ezen költségvetési gazdaságpolitika végrehajtásához szükséges intézkedésekről, ha jól idézem képviselő urat, a kellékekről szól a vita.
Ha így értelmezzük a jövő évi költségvetést megalapozó törvényjavaslatot, akkor látnunk kell, hogy a gazdaságpolitika iránya, a jövő évi költségvetés iránya és a költségvetést megalapozó törvényjavaslat iránya az, hogy a munkából élők jövedelmi helyzetét javítsa, nemhiába hívjuk a jövő évi költségvetést a munkából élők költségvetésének; azok, akik nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülnek, minimum az ellátások reálértékét megőrizzék, sőt lehetővé váljon jövőre a nyugdíjprémium kifizetése; és harmadik kategóriaként azok az emberek, akik munkavégzésre nem képesek, öregségi jellegű ellátást nem kapnak, más szociális jellegű ellátásban részesülnek, a gazdaság teljesítményének arányában tudjanak előrelépni.
Ha ezt a hármas kategorizálást említem, akkor meg kell ismételjem az előttem szólók azon mondatait, amelyek értelmében a tisztelt Országgyűlés előtt lévő költségvetési megalapozó törvényjavaslat számos területen, akár az egészségkárosodott vagy más szociális ellátásban részesülő személyek területén többletforrások biztosítását teszi lehetővé.
Ezeket emelte ki Bangóné Borbély Ildikó képviselő asszony is, de akkor a teljesség kedvéért engedjék meg, hogy ezekből az ellátásokból kiemeljek több tételt. Az időskorúak járadéka emelkedik, a nem egyedülállóak, egyedülálló 75 év alattiak, egyedülálló 75 év felettiek tekintetében egyaránt, az ápolási díj különböző kategóriáin is egyértelmű növekedés, 5 százalékos növekedés szerepel a tisztelt Országgyűlés előtt lévő javaslatban, az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás összege növekszik, a normatív közgyógyellátásban részesülők létszáma növekszik, a jövedelemhatár növekszik. Kivételes rokkantsági ellátás bevezetésére lesz lehetőség, amennyiben az Országgyűlés elfogadja a kormány javaslatát, és a rehabilitációs ellátás ismételt megállapítására lesz lehetőség.
Azt látom tehát, hogy az a költségvetési törvényjavaslat és az ahhoz kapcsolódó megalapozó törvény, ismétlem, a munkából élők, a családok helyzetének javítását, a munkaképtelenek vagy idősek ellátásainak biztosítását és az egészségkárosodottak területén is többletforrások biztosítását tartalmazza. Ebből a nézőpontból, megmondom őszintén, nehezen tudom értelmezni Heringes Anita képviselő asszonynak azon szavait, hogy a tisztelt Országgyűlés előtt lévő megalapozó javaslat csak a haverok kiszolgálására szól (Heringes Anita: Civilek?), kikacsintás a barátoknak. (Heringes Anita: Civilek, CÖF?) Elnézést, ha tényszerű szeretnék lenni, és megismétlem azokat a törvénymódosításokat, amelyekre Bangóné képviselő asszony is utalt, és párhuzamba állítom képviselő asszony állításaival, akkor a lakosság széles rétegei között kell keresni a kormány támogatóit. (Heringes Anita: Ha a vitában mondod el, akkor lehetne rá reagálni és elmagyarázom!) Ezzel természetesen egyébként nem vitatkozom, hogy a lakosság széles rétegei támogatják a kormány politikáját.
A következő téma a plakátok kérdése. Itt szeretném megismételni azt, amit a törvényjavaslat indoklásaként a kormány részéről az írott dokumentumokban szerepeltetünk, és amit szóban is említettem. Itt a jogszabályellenesen kihelyezett plakátok tekintetében határoz meg bírságolási szabályokat… (Dr. Józsa István: A jogszabályt meg megváltoztatjuk!) Képviselő úr, az önök előtt lévő javaslat, ismétlem, a jogszabályellenesen kihelyezett plakátok tekintetében határoz meg bírságolási lehetőséget. (Dr. Józsa István: Ki írja a jogszabályt? - Heringes Anita: Jaj, istenem! Csak visszamenőleges hatállyal ne módosítsatok!)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť