VARGA SZIMEON

Full text search

VARGA SZIMEON
VARGA SZIMEON nemzetiségi szószóló: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Engedjék meg, hogy a Magyarországi nemzetiségek bizottsága és a magam nevében tisztelettel köszöntsem önöket. Уважаеми господин Председател, Уважаеми Народно Събрание! Позволете ми да ви поздравя от името на Малцинствената комисия в Унгария и от моето име.
Mint felkért szószóló, szeretném kifejteni bizottságunk véleményét. A T/15428-as, egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvény részletes vitáját bizottságunk a házszabályi rendelkezések 32. § (2) bekezdése és a 36. § (5) bekezdése alapján vitához kapcsolódó bizottságként folytatta le és alakította ki véleményét. Bizottságunk üdvözli a törvényjavaslat előterjesztőjét, hogy indokoltnak tartotta, hogy a törvényjavaslatot nemzetiségi napirendi pontként tárgyalja az Országgyűlés.
A nemzetiségeket érintően az alábbi észrevételeket tennénk. Az adótörvények változása a Magyarországon élő nemzetiségekhez tartozó magyar állampolgárokat is érdemben befolyásolja. A minimálbér és a garantált minimumbér megemelésével, a szociális hozzájárulás csökkentésével a nemzetiségi intézmény és a nemzetiségek által átvett intézmények helyzetétől és nagyságától függően eltérő módon érinti. (Sic!) A nemzetiségi önkormányzatok költségvetési támogatások révén folytatják működésüket, ami azt jelenti, hogy nem rendelkeznek saját bevétellel. Így a minimálbérek törvény által kötelező erejű megemelésével a költségvetési kiadások is nőnek a bérek tekintetében, ami negatívan érintheti azokat az önkormányzatokat, ahol ezeket az emeléseket szükséges végrehajtani. Ezekben az intézményekben a költségvetési kompenzáció lenne a megfelelő megoldás, hiszen a megnövekedett kiadásokat a nemzetiségi önkormányzatok mint intézményfenntartók működési bevételeikből szükséges kigazdálkodniuk.
Az 1 százalékos adófelajánlás is érinti a nemzetiségeket Magyarországon, hiszen sok nemzetiségi civil szervezet, egyház vagy alapítvány jogosult az 1 százalék adófelajánlás elfogadására. Ez sok tekintetben nem képez nagy összeget, de jelentősen hozzásegíti a szervezeteket működésük stabilizálására, ami esetenként a túlélést jelenti számukra. A taotörvény módosítása, az intézmények, színházak részére adható támogatás feltételeinek változása is érinti a nemzetiségeket, hiszen ezen támogatások biztos működést teremtenek számukra.
Az adótörvények változásának hatásai az elfogadást követően a gyakorlatban jelennek meg, ami esetenként kihívás elé állítja a nemzetiségi önkormányzatainkat, szervezeteinket. Természetesen mi, nemzetiségek is üdvözöljük és örülünk azoknak az adókedvezményeknek, amik biztosítják számunkra, hogy több költségvetési forrásból tudunk majd gazdálkodni.
Tisztelt Országgyűlés! A T/15428. számú, egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslattal kapcsolatban a Magyarországi nemzetiségi bizottsága nem fogalmazott meg módosító javaslatot.
Благодаря за вашето внимание! Köszönöm a figyelmüket. (Szórványos taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť