GŐGÖS ZOLTÁN

Full text search

GŐGÖS ZOLTÁN
GŐGÖS ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Bánki Erik képviselőtársam, úgy látom, már nincs itt. Gondolom, sietett haza jogász végzettségű földműves feleségének segíteni a 300 hektár művelésében. Egyébként jól teszi, mert intenzív növényvédelmi időszak van, tehát ilyenkor szerintem is jobb helyen van otthon, mint itt a parlamentben. Ezt csak azért mondom, mert tudjuk, hogy nagyjából 300 hektárnyi terület után vettek fel támogatást, ami akkor jár, ha ők maguk művelik a földet. Ami egyébként tiszteletre méltó, négy gyerek mellett, meg még két főállás mellett. Úgyhogy én csak gratulálni tudok ehhez. Azt is tudjuk, hogy nagyon jól járt a négy gyermeke után, még egyszer mondom, nagyon tiszteletre méltó, az adókedvezményekkel. De hát nem mindenki járt ilyen jól, ezt azért két képviselőtársam itt már, illetve többi ellenzéki képviselőtársam is elmondta.
Én csak az áfatörvénymódosítás kapcsán gondoltam, hogy megpróbálok még egy kísérletet tenni, hogy a kormányt jobb belátásra bírjam, hogy ne ezzel a csöpögtetős módszerrel csinálja az áfacsökkentést, amit csinál; amire mondhatnám azt is, hogy nagyjából azt hajtják végre, amit én 14-szer benyújtottam, csak 14-szer leszavaztak, igaz, csak elemenként. Hozzáteszem, hogy minden intézkedésnek akkor van igazán értelme, ha nem hagyunk kiskaput különböző, erre szakosodott bűnözői csoportoknak, hogy terelgethessék át a tevékenységüket más-más termékkörre.
Ugyanis azt világosan látni kell, hogy az áfacsökkentésnek, nyilvánvalóan az alapvető élelmiszerekről beszélek elsősorban, kettős hatása van. Az egyik árcsökkentést okoz. És most mindjárt szeretnék is egy félreértést tisztázni, ugyanis itt elég komoly polémia van, hogy hogy van az, hogy viszonylag hamar eltűnik az áfacsökkentés. Ugye, az áfa egy eleme az árnak, és nyilvánvalóan, ha magas, akkor az nagyon magas árat is generál. De azért szeretném jelezni, és konkrétan a sertésáfa csökkentésére utalnék, hogy amikor az bekövetkezett, nagyon helyesen, akkor éppen 280 forintos, rettentő alacsony felvásárlási ár volt, ami miatt nyilván a termelők vagy legalábbis a kistermelők abbahagyták az ilyen típusú tevékenységet. Sajnos, rossz hírem van, messze 3 millió alatti állományról beszélünk, amikor a hiány bekövetkezik, akkor nyilván mennek föl az árak. Még a jelenlegi 420-450 forint körüli termelői ár mellett nem lehet ugyanannyi, mint amikor 280 forintos volt a termelői ár, hiába csökkent az áfa.
Egyet viszont tudni kell, hogy most nem 1200 forint lenne egy kiló karaj, hanem, mondjuk, 1500 forint lenne. Ezt azok ellen a szerintem hibás szakmai vélemények ellen kell mondjam, amelyek szerint a kereskedelem benyeli. Nyilván benyel néhány százalékot, de 18 százalékpontos, 17,9 százalékpontos áfacsökkentés már nem lenyelhető. Ugyanez igaz a baromfira. Pont abban az időszakban jött be a madárinfluenza, amikor volt az áfacsökkentés, és a madárinfluenza miatti hiány okozott egy termelőiár-növekedést.
De mondhatnék egyéb rezsinövekedést is, amit nyilván a termelők nem tudnak mindig magukra vállalni. Ezt kifejezetten a termelők védelmében mondom, hogy sajnos tudomásul kell venni, hogy vesztességgel nem működhet egy ágazat, és ezért nagyon fontos az, hogy ezzel mindenki tisztában legyen.
Ez az egyik része az áfacsökkentésnek, az árcsökkenés, amivel valóban jobban jártak a kiskeresetűek. Nem a semmiért akartuk mi is ezt az elemet egy csomagban végrehajtani. Viszont mindenképpen szükséges lenne, ahogy mondtam, a csöpögtetés mellett az idei haláfacsökkentés mellé még két elemet, inkább három elemet még berakni, és akkor tényleg teljessé válna az a csomag, amit annak idején, hat évvel ezelőtt a szakma állított össze, és kifejezetten olyan szempontból, hogy mi jó a magyar mezőgazdaságnak és mi jó nyilván a kisebb keresetűeknek.
(12.40)
Ezen kiegészítendő dolgok - amikre mi nyilván be is fogjuk adni a módosító indítványt - szerintem egyik legfontosabb eleme a zöldség-gyümölcs. Ha valaki megnézi a zöldség-gyümölcs forgalmat, a szakma szerint 60-70 százalék között van a feketeforgalom aránya. Nem tévedés, 60-70 százalék között. Ez pontosan azért van, mert olyan iszonyatos áfacsalási nyomás van a rendszeren, hogy a saját termelőink se nagyon tudják hivatalos számlázással együtt értékesíteni az árujukat, ugyanis versenyképtelenek az elsősorban Lengyelországból érkező, de most már európai uniós termelők által, de Marokkóban megtermelt, főleg zöldségfélékkel szemben. Innentől kezdve az az egy megoldás van, ha ezt is besoroljuk az 5 százalékos körbe. Nagyjából 20 milliárd körüli áfakiesést jelent a zöldség-gyümölcs együtt a forgalom után, ami azt jelentené, hogy onnantól ez a fajta csalás nincsen.
Szeretném mindenkinek mondani, nincsen 70 forintos krumpli, emberek, meg 150 forintos újkrumpli! Ez mind csalással megy! S hiába vezettetek be - államtitkár úrnak mondom - akármilyen EKÁER-t, úgy kijátsszák, mint a pinty, tehát egyszerűen nem megfogható. Sőt, én azt látom, hogy olyan szabadon árusítják az áfamentes lengyel import-krumplit az utak mellett, mintha nem is lenne hatóságunk. Amerre én járok szerte az országban, folyamatosan ki van téve a tábla, hogy burgonya eladó, és ott van zsákszámra. És ezek nem a magyar kistermelők - hogy értse mindenki -, mert a magyar kistermelő az, aki a falu közepén, esetleg a házában a megtermelt árut kirakja; hozzáteszem, ő sem fog számlát adni, pontosan azért, mert ha számlát kellene neki adni, akkor nem állna ott meg senki, hanem elmenne két kilométert, aztán megvenné az egyébként vírusfertőzött, forgalomból kivont, lengyel vetőkrumplit, mert ez anélkül nem mehet. Ez az egyik része, ami miatt ezt meg kell csinálni.
A másik: folyamatosan probléma van a gyümölcsnél is. Én úgy gondolom, hogy nem fog tudni a magyar gyümölcságazat sem versenyezni azzal az importtal, ami szerintem döntő többségében áfacsalással kerül be. Ez a legklasszikusabb trükk. A forgalom nagy része átment oda.
Nem beszélve arról, hogy valaki szerencsétlen betette a miniszterelnök agyába, meg a Lázár miniszter úr agyába, hogy az UHT-tejben tartósítószer van. Újra elmondom, elmondtam már egymilliószor, hogy az UHT csak attól más, mint a normál friss tej, mert speciális dobozban van, hogy ne kapjon fényt, hatrétegű dobozban, és nem 70 fokon pasztörizálják öt percig, hanem 170 fokon azért, hogy tovább elálljon. Az a szegények itala, szeretném mondani, mert nem kell hűteni, otthon is akármikor eláll. A falusi néni beballag - mert ingyen utazik hál’ istennek Horn Gyula óta, ha 65 éves elmúlt -, megvesz egy karton tejet, hazaviszi, nem kell hűtőbe tenni, és nincs semmi baja.
Úgyhogy innen is kérem államtitkár urat és képviselőtársaimat, hogy ha találkoznak ezzel a két félrevezetett főnökkel, magyarázzák meg, vagy vegyenek már nekik elő egy újságot, vagy kérdezzék már meg, ne nekem higgyenek, hanem olvassák el, menjenek fel az internetre, és olvassák el, hogy UHT. Ennyi! UHT, ezt kell bírni, és akkor ott lesz körülbelül 60 leírása, hogy mekkora ökörség az, hogy abban tartósítószer van. Semmilyen tartósítószer nincs. Ráadásul a forgalom 80 százaléka abból van. Nem mondok mást, most újra megjelent a boltban a 130 forintos cseh meg szlovák import UHT-tej. Államtitkár úr, nem lehet áfacsalás nélkül megcsinálni! Nem lehet! Csak én attól tartok, hogy nagy fejesek is benne vannak ebben a bizniszben, és nem hajlandók megfogni. De nagyon könnyen megfoghatnák, mint annak idején az olajszőkítést. Be kellene rakni az 5 százalékos kulcsba, és nem lenne ilyen probléma. Tehát ez a másik olyan ügy, ami egyszerűen nem fér bele normális ember agyába, hogy hogy lehetnek ennyire ostobák meg ennyire félrevezetett vezetők.
Vagy ha nincs rá pénz, akkor meg kell mondani; de nem igaz, hogy nincs rá pénz, mert az aztán tényleg nem akkora tétel, hogy még az UHT is kerüljön be a friss tej mellé. Nem fogja átállítani az 5 százalékos áfa a fogyasztási szokásokat, továbbra is az UHT-tejet veszik, csak nem a magyart, hanem az áfamentes szlovák importot.
A harmadik ilyen ügy pedig a kenyérfélék bizonyos része. A mi javaslatunkban a fehér, félbarna és barna kenyér van, illetve a vizeszsömle, vizeskifli. Nem kell mást 5 százalékba tenni, mert aki a 600 forint/félkilós Graham-kenyeret akarja megvenni, az fizesse meg a 27 százalékos áfát. Ezek tételesen csökkenthető termékek, minden gond nélkül a mai informatikai rendszerrel kezelhetők, és nem is szólhat érte senki. Viszont ezt is bele kellene most ebbe a csomagba tenni - azt nem mondom, hogy itt is akkora az áfacsalás, mint mondjuk, a zöldség-gyümölcs esetében, de nyilván itt is tetten érhető -, és akkor teljes lesz az a csomag, ami a magyar rendszernek legalábbis azt az elemét, ami az ágazatos segíti, pontosan rendezi.
Úgyhogy én azt gondolom, ne várjanak vele, fölösleges még egy évet ezzel várni, be kell hozni ebbe a csomagba még azt a 2-3 terméket, amiről én beszéltem, és akkor nagyjából teljes lesz az a kör. Aztán persze beszélhetünk utána majd a gyerekneveléssel kapcsolatos kellékek áfacsökkentéséről, ami a Jobbik javaslata, és teljesen jó javaslat, nyilván, ha már gyerekkedvezményekről meg egyébről beszélünk, de én azt gondolom, most ez lenne a legfontosabb, hogy ezzel a három termékkel egészítsék ki a hal mellett; egyébként a hal is elég érdekes, mert mi az édesvízi halakra gondoltunk, nagyjából itt is, úgy látom, hogy ez van, de majd ezt pontosítani kell, mert a lazacot meg ilyeneket nem biztos, hogy bele kellene tenni az 5 százalékos áfakörbe.
Köszönöm szépen a figyelmet. S államtitkár úr, még egyszer kérem, az UHT-ban semmilyen tartósítószer nincsen, semmilyen, ezt mondja már meg a Lázárnak meg az Orbánnak, ha kérhetem! Én már elmondtam nekik ötször, de valamiért nem jut el hozzájuk az információ. Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť