LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen. Igen tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Elnök Úr! Először is általánosságban hadd jegyezzem meg, hogy az elmúlt harminc esztendőben, a Fidesz történetében a képviselő úr pontosan hivatkozik arra, hogy az az elképzelés és az a hit, amellyel mi magunkat úgy azonosítjuk, és úgy gondolkodunk a saját pártunkról és politikai közösségünkről, hogy antikommunista elveket vallunk, és folyamatosan részt vettek párttársaink és mindannyian az elmúlt harminc esztendőben a kommunista diktatúra örökségének a lebontásában, ez konzekvens, következetes és bármikor számonkérhető rajtunk.
Ami az Oroszországgal kapcsolatos viszonyt illeti, mi mindig különbséget tudunk tenni a pragmatikus országérdek és a saját meggyőződésünk, mármint világnézeti elkötelezettségünk között. Nem zárja ki a kettő egymást. Az a helyzet, hogy az a mai realitás, és erről nem a Fidesz tehet, hogy ha valaki ránéz a nemzetközi ártáblára, akkor pontosan tudja, hogy ma - vezetékek ide vagy oda - Magyarország legolcsóbban gázt Oroszországból tud vásárolni. Ez egy realitás. Négymillió háztartás pedig gázzal fűt. Természetesen kell azon dolgoznunk, hogy függetlenek legyünk ettől az energiaforrástól, de ez a realitás. Ettől mi még nem leszünk kommunistabarátok, mint ahogy az orosz föderáció sem azonosítja mindenben magát az 1990 előtti időszakkal.
Szerencsére itt ül Völner Pál képviselőtársam (Közbeszólások az MSZP soraiból.), akit azonnal meg tudtam kérdezni, hogy mi a helyzet Esztergomban, aki azt mondta, hogy ez alapvetően egy első világháborús emlékmű. Hozzáteszem, hogy mi tiszteletben tartjuk mind Németország jogát ahhoz, hogy a német katonai sírokat rendben tartsa Magyarországon, mind az Amerikai Egyesült Államok jogát, hogy az amerikai katonai sírokat rendben tartsák, és az orosz föderáció jogát is, hogy az orosz katonai sírokat rendben tartsák, mint ahogy Ukrajna és Románia jogát is, hogy a második világháborús sírokat rendben tartsa.
Ami a második világháborút és az antikommunizmust illeti: képviselő úr, úgy tudom, ön is támogatta azt a nem olyan régen bevezetett döntésünket, amellyel 70 év után igazságot szolgáltattunk azoknak, akik elveszítették az édesapjukat vagy a hozzátartozóikat a második világháborúban, és most árvaellátást kapnak. Rajtunk ne kérje számon az antikommunista létet! (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť