VÁGÓ SEBESTYÉN

Full text search

VÁGÓ SEBESTYÉN
VÁGÓ SEBESTYÉN (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Minden elismerésem azoké az embereké, akik vállalják, hogy a hozzátartozóikat a nap 24 órájában otthonukban gondozzák, pedig az ezt választók a hazai viszonyok és a szabályozási rendszer miatt egy nagyon nehéz élethelyzetbe sodorják ezzel önmagukat.
Az ápolási díj rendezése régi adóssága a kormánynak. Bár ígéretek voltak bizottsági ülésen, miniszteri meghallgatáson is akár a változtatásra, minimális emelésen és egy-két kedvezményen nem jutottak túl. Magyarország a díj mértékében, ami jelenleg 51 ezer forint, messze alulmúlja még a környező országokat is. A 12 ezer jogosultból nagyon sok embernek ez az egyetlen jövedelme, ugyanis sokszor a fogyatékossággal élő, tartós beteg vagy ápolásra szoruló hozzátartozó gondozása egész embert, 0-24-ig tartó szolgálatot kíván. Bár a nyugdíj szempontjából szolgálati időnek minősül ez az időszak, de például az egészségügyi ellátás szempontjából már hátrányosabb helyzetben vannak a munkavállalóknál.
A kormány folyamatosan a nagy létszámú otthonok felszámolásáról, kitagolásról beszél. Véleményem szerint az ápolási díj rendezése egy komoly előrelépés lehetne akár ebben az ügyben is. Ma hazánkban egy ápolási-gondozási feladatokat ellátó intézményben élő lakó havi ellátása százezer forint körül van. Ennek tükrében is jogos az az igény, hogy az így végzett tevékenység minősüljön munkaviszonynak, és ezek az emberek megkapják a minimálbért, ami, ha a levont adót, járulékokat, valamint a fogyasztásból visszajövő bevételeket is figyelembe vesszük, nettó kevesebbe kerülne az államnak, mint egy férőhely fenntartása az állami rendszerben.
Tisztelt Államtitkár Úr! Kívánják-e végre tisztességesen rendezni az ápolási díjban részesülők helyzetét; illetve a védőnők esetéhez hasonlóan az érintettek nyomására, illetve a Jobbik frakciójának a problémafelvetésére reagálva megváltoztatják-e a véleményüket, és megreformálják-e az ápolási díj rendszerét? Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť