GÚR NÁNDOR

Full text search

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. A népesség fogy Magyarországon, most már nem vagyunk 9,8 millióan sem - ez a KSH adata. Nagyon sok embert elüldöztek ebből az országból az elmúlt hét esztendőben, így öregszik az ország, a munkaképes korú lakosság száma és aránya is csökken. A nyugdíjkorhatárt 65 évre bebélyegezték 2010 decemberében, és a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségeit pedig sorra, dekára-darabra likvidálták. Munkaerőhiány van, ha az egyik oldalról közelítjük a kérdést, a másik oldalról sokan nem tudnak dolgozni ebben az országban. Alacsony képzettségűek vagy képzetlenek sokasága van az országban, a V4-ekhez viszonyított arányuk is meghaladja azt, ami Lengyelországban, Szlovákiában van.
Hét év telt el, a szakképzés tekintetében nem történt meg mindaz, aminek meg kellett volna, mert akkor nem ez a helyzet tárulkozna elénk. Az üres álláshelyek és a szabad munkaerőpiaci kapacitások tekintetében nem érnek össze azok a dolgok, amelyeknek össze kellene érni. Nyilván erre hatással van az is, hogy a belső mobilitási hajlandóság alacsony, nem nő a termelékenység. Ha visszatekintünk az elmúlt hét esztendőre, akkor tragikus képpel találjuk magunkat szembe; nem nő netán azért sem, mert a források jelentős része más irányba került felhasználásra, akár eltulajdonították mások is ezt.
Csökken a munkaképesek száma is, mint mondtam, több mint 600 ezer ember hagyta el ezt az országot, elvándoroltak az emberek, meg akarnak élni. Honnan lesz új munkaerő? Mi lesz így Magyarországgal? Hogy fog nőni a termelékenység? Csak a valós helyzetre vonatkozó válaszokat kérem, csak olyat, ami megállja a helyét, nem prédikációt az elmúlt hét évet megelőző nyolc évről. Elnök úr, köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť