LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Tisztelt Képviselőtársam! Tisztelt Képviselőház! Tisztelt Elnök Úr! A Zsolnay nemzeti kincs, megmentése mindannyiunk felelőssége, feladata és érdeke is, még akkor is, ha azok közé az emberek közé sorolom magam, aki értékeli a szép asztali porcelánt. Tudniuk kell képviselőtársaimnak, hogy a világ egyik legnehezebb üzleti vállalkozásai közé tartozik. Nem véletlen, hogy a legnagyobb brit házak is csődbe mentek az elmúlt 15 esztendőben. Talán beszédes az, hogy milyen kőkemény munkát kellett végezni a Herendi talpon tartása érdekében, és milyen átstrukturálásra, munkára volt szükség ahhoz, hogy a Herendi talpon tudjon maradni. Jól mutatja ennek az üzletágnak a nehézkességét, hogy - az ön kérdésére készülve most visszanéztem - lényegében 1999 óta, ekkor volt az első 506 milliós hitel, a Zsolnay-porcelángyártás állami lélegeztetőgépen van. Ha az állam nem hitelezte volna ’99-ben, 2004-ben, 2008-ban, 2010-ben, 2011-ben, 2014-ben és most, akkor nem lenne már lassan 17 éve Pécsen porcelángyártás, mert a saját lábán a cég nem tudott megállni.
Érdemes volna végiggondolni - a márka elkötelezett híveként is ezt vallom -, érdemes volna a reorganizációt végiggondolni. Állami lélegeztetőgépen tartani valamit a város, a márka, a hagyomány a munkavállalók szempontjából nyilván fontos, de felveti az adófizetők pénzének az elégetése című kérdést is, hogy adófizetők pénzéből állami bank segítségével, a Magyar Fejlesztési Bank segítségével tartunk fenn valamit 15-17 éve, és akkor meg kell kérdezni, hogy mit tetszettek tenni annak érdekében, hogy a helyzet javuljon vagy jobb legyen.
Most azt tudom önnek mondani, hogy a Magyar Fejlesztési Bank magyar tulajdonba fogja adni a követeléseit. Erről már döntés van. A gyár ismét megmenekül. Készek vagyunk újból hitelezni, de ez nem oldja meg a márka problémáját, és nem oldja meg az eladhatóság kérdését. Piac nélkül nincs üzleti vállalkozás, mert amit gyártanak, azt nehezen lehet eladni, ha nincs, aki megvegye.
Ezt az alapvető összefüggést kellene orvosolni. Mi támogatjuk (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) a pécsiek törekvését, a pécsi önkormányzat nevében viszont nem tudok nyilatkozni. A magyar állam megnyugtató megoldást dolgozott ki. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť