DÚRÓ DÓRA

Full text search

DÚRÓ DÓRA
DÚRÓ DÓRA (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Pofátlan pedagógusok balhéztak szombaton a Kossuth téren - így lehet röviden összefoglalni azt a kormányzati hozzáállást, amit a különböző politikusaik a szombati tiltakozó demonstrációval kapcsolatban nyilatkoztak a médiában.
Valójában a botrányt az oktatásban az elmúlt öt év kormányzása okozta, az, hogy alapvető változásokat vertek végig a rendszeren, anélkül, hogy megkérdezték volna azokat a szervezeteket, akik képviselik a pedagógusokat, megkérdezték volna az iskolákat, azok vezetőit, hogy hogyan állnak hozzá ezekhez a kérdésekhez.
Most melldöngetve mondják azt, hogy a köznevelési kerekasztal megalakul, de kérdezem, az elmúlt öt évben hol volt egy ilyen kerekasztal, miért nem jutott eszükbe az, hogy mielőtt létrehozzák a KLIK-et, mielőtt államosítják a tankönyvpiacot, mielőtt bevezetik a NAT-ot vagy a minősítési rendszert a pedagógusoknál, azelőtt kérdezzék meg a tanárokat és az érintett szervezeteket, hogy mit szólnak ehhez. Miért eső után veszik fel a köpönyeget az oktatásban?
Az eredmény: gyakorlatilag működésképtelen rendszer, a KLIK napi gondokkal küzd, most már gyakorlatilag kréta sincsen, nemhogy Ibiza, mert az persze a kormányzati ingyenes tanácsadóknak jár kizárólag, ráadásul Kósa Lajos azt is tudja mondani, hogy a pedagógusok megosztottak.
Tisztelettel kérem, a Herman Ottó Gimnázium tiltakozó leveléhez a mai napig több mint 800 intézmény és 20 ezernél is több magánszemély csatlakozott úgy, hogy a KLIK-ben az állásuk elvesztésével is fenyegettek meg intézményvezetőket, tanárokat azért, ha csatlakozni mernek ehhez a petícióhoz. Hogy fordulhatott ez elő? Hogy fordulhatott elő az, hogy igen, pártállami időket idézően megfenyegetnek állásuk elvesztésével tanárokat azért, mert egy szakmai alapú tiltakozáshoz, a véleményük kinyilvánításához bátorságuk van?
Normális tankönyv sincsen most már az iskolákban, a pedagógusok sokkal inkább annak a fűtőértékét kezdik értékelni (Derültség az MSZP és a Jobbik soraiban.), ugyanis a KLIK még a számlákat sem fizette ki, és Gyöngyöstarjánban azt a szégyent meg kellett élni a XXI. század Magyarországán, hogy az állami fenntartó miatt ki kellett kapcsolni a fűtést, és ezért nem tudtak a gyerekek iskolába menni.
Nyilván mindez nem lehet oka annak, hogy a pedagógusok az utcára vonulnak, nyilván csak a balhé az egyetlen, ami vezeti őket, és ha ez a kormányzati hozzáállás, akkor sajnos nem is várhatunk eredményeket a tiltakozásokból. Meg hát persze nem is életszerű, hogy a tanárok a saját munkakörülményeiket szeretnék javítani, mert elsősorban nem bérkövetelésekről van szó, hanem a munkakörülmények javításáról van szó, hogy ne kelljen a pedagógusoknak méltatlan helyzetbe kerülniük nap mint nap az iskolákban.
Persze, ha önök számára az életszerű, hogy Habony Árpád, aki ingyenesen dolgozik, rajong a XVIII. századi festészetért, vagy az életszerű, hogy gázszerelőként Mészáros Lőrinc tisztességes milliárdos lehet Magyarországon, vagy Andy Vajnának nyilvánvalóan piaci alapon ad egy állami bank hitelt arra, hogy televíziót vásároljon magának vagy éppen a kormánynak, akkor nyilván nem életszerű az az önök politikai kultúrájában, hogy pedagógusok saját magukért kiállnak.
Ez egy XX. századi politikai kultúra, amit önök képviselnek, ezzel áll szemben a XXI. század politikai kultúrája, amit a Jobbik és az LMP jelenítenek meg, és egyébként a szombati tüntetésen a pedagógusok mellé álló, más szakmákból érkezett felszólalók és demonstrálók is megjelenítettek. Az egészségügyi dolgozók is odaálltak a pedagógusok mellé, hiába próbálják az egész társadalmat önök hergelni a tanárok ellen, most már ez a taktika nem fog bejönni, az „oszd meg és uralkodj” elvének érvényesülése lejárt.
A Jobbik 2016-ban valódi nemzeti konzultációt indít az egészségügy, az oktatás és a korrupció témájában, mert ez az a három terület, amelyekben az ellenzékből kormányzást meg kell valósítanunk, és nem várhatunk 2018-ig. A 2016-os év arról fog szólni a mi számunkra, hogy elsőként megkeressük a szakmai szervezeteket, velük együtt alakítjuk ki azokat a kérdéseket, amelyekkel majd az emberekhez fordulunk, és ez az a politikai kultúra, amit önöknek is kellett volna az elmúlt öt évben is vállalnia, és ennek szellemében kellett volna cselekednie. A kormányzás ugyanis azért kellene hogy legyen, hogy az emberek érdekében szülessenek a döntések, ne az emberek ellenében.
Mi így fogjuk kormányozni Magyarországot. Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť