DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A kormány úgy gondolta, hogy az egészségügy az egyik legfontosabb olyan ágazat, olyan terület, ahol a fejlesztéseket meg kell valósítani, mert a betegek ellátása a legkorszerűbb eszközparkot és a felújított kórházakat igényli, ami - valljuk meg - nemcsak a rendszerváltás óta, de már azelőtt is sokszor elavult volt. Én magam is, amikor voltam egyik-másik ilyen átadáson… - a legidősebb gép, amit most váltottunk ki, 40 évvel ezelőtt került beüzemelésre, és most sikerült forrást találni arra abból a nagy, 500 milliárdos csomagból, amit az elmúlt öt évben valósítottunk meg, hogy végre azt egy dunántúli intézményben, ha jól emlékszem, 40 évnyi szolgálati idő után nyugdíjba küldhessék, és korszerű gépre cserélhessék le.
Az eszközvásárlás volt az egyik kiemelt célunk, 104 milliárd forint értékben tudtak az elmúlt öt esztendőben legújabb, legkorszerűbb kórháztechnikai eszközöket vásárolni. És ezt megtoldottuk a kórházak számára egy plusz 40 milliárdos CT-, MRI- és röntgenpályázattal az elmúlt év második felében. Egyrészt ez a betegek biztonságát is szolgálhatja, másrészről a minimumfeltételek teljesítését is, harmadrészről pedig az orvosok itthon tartásában is fontos eszköz, hogy minél korszerűbb körülmények között, tiszta, ápolt, modern körülmények között tudjanak dolgozni. Éppen ezért főleg a diagnosztikán igyekeztünk javítani, hogy akár daganatos kórkép megalapozott gyanúja esetén 14 napon belül elvégezhető legyen a vizsgálat.
Valóban az elhangzott már, és először nem a szélesebb nyilvánosságban, hanem a kórházigazgatók számára összehívott egyeztetésen, hogy a minimumfeltételeknek a leltárjellegű felsorolása helyett egy betegbiztonsághoz és betegigényekhez igazodó új minimumrendelet az, ami az EMMI szándéka a következő időszakban. Ezt is és a többi intézkedését is államtitkár úr először egy kórházigazgatói, kórházvezetői körben mondta el és velük vitatta meg. Ott, azt hiszem, hogy kevesebb ellenkezés volt, mint a parlament plenáris ülésén vagy ami a bizottságban várható. Éppen ezért bízunk benne, hogy ezek a minimumfeltételek átláthatók, betarthatók és ellenőrizhetők lesznek.
Ugyanakkor az az 500 milliárd forint, amit valóban elsősorban vidéki kórházak korszerűsítésére tudtunk fordítani, nem a végső forrást jelentette, hiszen éppen a múlt héten jelent meg, tisztelt képviselő úr, az az éves fejlesztési keret, amiben rögzítettük, hogy az idei évben a kórházak számára milyen támogatásokat kívánunk nyújtani: átfogó, célzott népegészségügyi fejlesztésekre 8 milliárd forintot; sürgősségi, baleseti gyermekellátás fejlesztésére 10 milliárd forintot; egységes ápolási eszközpark kialakítására 5 milliárd forintot az Új Széchenyi-terv keretében; pszichiátriai és addiktológiai aktív fekvőbeteg-ellátás megteremtése, infrastrukturális feltételek megteremtése és fejlesztése céljára 5 milliárd forintot; nővérszállók fejlesztésére 10 milliárd forintot; klinikai skill-laborok fejlesztésére 4 milliárd forintot; patológiai és orvosi laboratóriumi hálózat fejlesztésére 9,8 milliárd forintot; hiányzó egészségügyi és emellett szociális, humán szolgáltatások fejlesztésére megyei szinten 14 milliárd forintot. És még mondhatnám a szűrésekre szánt 6-7 milliárd forintos összegeket vagy az átfogó fejlesztésekre kínált 8 millió forintot, vagy akár az ápolótanulók részére pályaválasztást támogató ösztöndíjas programra 4,4 milliárd forintot. Ezek mind-mind az idei évben meghirdetendő és igencsak széles körű források. És tudnám még önnek sorolni, mert ennél sokkal nagyobb összeg az, amely pontosan a múlt heti Magyar Közlönyben jelent meg.
Mi ezzel kívánjuk segíteni, nemcsak szavakkal, nemcsak különböző lózungokkal, hanem konkrét anyagi támogatásokkal, ahogy tettük az elmúlt öt évben is, közösségi forrásból is, nemzeti forrásból is, hogy meg tudjanak felelni a betegek igényeinek a kórházak. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť