DR. JÓZSA ISTVÁN

Full text search

DR. JÓZSA ISTVÁN
DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Ez egy abszolút támogatható törvényjavaslat, és annál is inkább örvendetes, hogy a kormány ezt ilyen gyorsan behozta, mert az elmúlt hat évben, ahogy lassan már meg kell szokni, hogy van már elmúlt hat év is a parlament meg a Fidesz-kormány mögött, nem olyan túl sokat igyekeztek tenni, nem kifejezetten támogatták a megújuló energiákat, pedig erre nagyon-nagyon nagy szükség lenne ebben az országban, mert hát azt mindannyian tudjuk, hogy a megújulóké a jövő ilyen meg olyan értelemben is. Úgyhogy épp ideje volt, hogy ez a törvényjavaslat idekerüljön.
Kicsit zavart, hogy ennyire hadart Manninger képviselő úr, így aztán nem mindent tudtam megjegyezni abból, amit hasznos információként átadott, de majd a jegyzőkönyv szerintem pontosan fogja tartalmazni. Így a saját annotációm alapján örömömnek adok hangot, hogy Áder János köztársasági elnök személyesen részt vett New Yorkban a Föld napja alkalmából április 22-én az ünnepélyes aláírásán annak a klímakonferencián létrehozott párizsi megállapodásnak, amin parlamenti delegáció keretében nekem is volt szerencsém részt venni. Ennek a tapasztalatomnak egy részletét szeretném megosztani a jelenlévőkkel - nincsenek túl sokan.
Az Interparlamentáris Unió által szervezett, a klímakonferencia részeként tartott parlamenti egyeztetésen nagyon értékes előírást tartott az OECD főtitkára. Nagyon egyszerűen úgy fogalmazott, hogy akkor lesz érdemleges szén-dioxid-kibocsátás-csökkentés, hogyha a klímakereskedelmet adók módjára behajtható környezetterhelési díj fogja terhelni. Tehát az látszik, hogy amit Manninger képviselő úr említett a G20-ak elképzeléseiről, ez a gondolat a kicsit tágabb, 32 országot felölelő OECD berkeiben is már megfogalmazódott.
Ha ez így végigmegy, és a legnagyobb kibocsátók jól felismert környezeti érdekekből kifolyólag… - mert nehogy azt higgyük, hogy Kína most hirtelen empatikus lett a környezetvédők iránt. Egyszerűen arról van szó, hogy a kínai nagyvárosokban olyan mértékű a légszennyezés, ami már tömeges egészségkárosodást okoz, tehát elviselhetetlenné kezd válni több kínai nagyváros levegője, tehát e miatt a kényszer miatt veszik komolyan a kibocsátást. Mint ahogy Európa is elég nehezen ismerte föl a ’60-as évek elején, a ’60-as évek derekán, hogy súlyos áldozatokat kell vállalni, súlyos ráfordításokat kell tenni a környezetvédelem érdekében, hogyha nem akarja, hogy súlyos egészségkárosodással nézzen szembe a fejlett országok népessége.
Tehát elmondhatnám azt ennek a hozzászólásnak a keretében még, hogy a törvény módosítását a párizsi megállapodásból eredő feladatok indokolják, valamint azt, amit államtitkár úr is mondott, hogy a fluortartalmú üvegházhatású gázokkal kapcsolatos tevékenységekhez szükséges, az Európai Unió más tagállamai által kiadott képesítések elismerését érintő szabályok is be tudnak kerülni így a törvényi szabályozásba.
A többi része, azt hiszem, technikai jellegű. Alapvetően a párizsi megállapodás törvénybe iktatásáról van szó, ezért az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja messzemenően támogatja az előterjesztést. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť