SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Sajtóértesülések szerint újabb több mint 10 milliárd forintot költhet a kereskedelmi irodák létesítésére a világ különböző pontjain az állami tulajdonú Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. először akkor került az érdeklődés középpontjába, amikor Szijjártó miniszter úr és Tarsoly Csaba, a Quaestor brókercég vezetője megnyitotta a moszkvai kereskedőházat, majd később sajnálatosan akkor, amikor a Quaestor brókercég bedőlt, amelyben a miniszter úr által felügyelt Kereskedőház Zrt. 3,8 milliárd forint közpénzt tartott, ezt a pénzt a Quaestor bedőlése napján vonták ki onnan, nyilván jól értesült információk alapján. Csak megjegyzem, hogy az adófizető kisemberek százezreinek nem voltak meg a belső információi. További érdekesség, hogy bár az állami kereskedőházak weboldalán az a jelmondat áll, „4 kontinens, közel 40 ország, 3 milliárdos piac”, mégsem világos, hogy a társaság pontosan hol van jelen, hol vannak irodái, azok saját tulajdonú ingatlanok-e vagy bérlik azokat, vagyis mennyibe kerül az adófizetőknek, és megéri-e a befektetés.
Lehet, hogy ez a ködösítés nem véletlen? Elég csak egy példát kiragadni, Azerbajdzsánt. Orbán Viktor 2014 novemberében a kétoldalú stratégiai dokumentum aláírásakor a magyar parlamentben mintaállamnak nevezte. Ez a mintaállam az olajárak összeomlása miatt azóta az államcsőd szélére sodródott.
A Külügyminisztérium által körbeudvarolt diktatúrák és féldiktatúrák most egymás után zuhannak mély válságba. Nem jött be a keleti nyitás - ismerte be Szijjártó miniszter úr egy februári fórumon, amelyet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezett. Nos, ezzel teljesen egyet tudunk érteni. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Államtitkár úr, mi a garancia, hogy megint nem a külkereskedelemben is utazó Fideszközeliek megtámogatására, a Tarsoly Csaba-félék feltőkésítésére lesz az új 10 milliárdos projekt? (Sallai R. Benedek tapsol.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť