WITZMANN MIHÁLY

Full text search

WITZMANN MIHÁLY
WITZMANN MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Mindannyiunk számára ismert és örömteli tény, hogy a magyar állam mintegy két héttel ezelőtt teljes mértékben visszafizette az Európai Bizottságtól még 2008-ban a Gyurcsány-kormány által felvett kölcsön utolsó, 1,5 milliárd eurós részletét. Ezzel a lépéssel Magyarország törlesztette a teljes, mintegy 14,3 milliárd eurónyi IMF-EU-hitelcsomagot, amely valóban komoly eredmény és egyértelműen sikertörténet minden magyar ember számára.
Ma már azt is jól tudjuk, hogy a 2008-as IMF-EU-hitelcsomag felvételéhez a megelőző évek hibás gazdaságpolitikai döntései vezettek. Miközben ezekben az években a többi kelet-középeurópai ország évi 6-8, sőt, akár 10 százalékos gazdasági növekedést ért el, Magyarország sajnos csődközeli állapotba került. Ezt a tényt támasztja alá az is, hogy míg a 2002-es kormányváltás idején az államadósság GDP-hez mért aránya 53 százalék volt, 2010-re ugyanez a mutató már 85 százalékot jelzett.
Arra is emlékezhetünk, hogy 2011-ben rendkívül kedvezőtlenül alakult az államadósság szerkezete, ugyanis annak 70 százaléka külföldiek kezében volt, a devizaadósság aránya pedig 50 százalékot tett ki. Ezzel szemben mára a devizaadósság aránya 35 százalékos szintre csökkent, a hazai finanszírozás jelentősen javult, az újonnan keletkező magyar lakossági megtakarításoknak pedig 50 százaléka állampapírban testesül meg. Az is jól látható, hogy az elmúlt évek gazdaságpolitikája pozitív változásokat eredményezett. 2013-ban a gazdaságban növekedési fordulat következett be, és 2010-től az államháztartásban is kedvező változások történtek. Ennek következtében 2013 nyarán az ország kikerült az Európai Unió úgynevezett túlzottdeficit-eljárása alól, és ugyanezen a nyáron az IMF-hitelt teljes egészében, a teljes hitelcsomagot az ország visszafizette.
Ezen a ponton szeretném kiemelni és megköszönni azt is, hogy az OECD által az elmúlt években elkészített, politikai motivációtól mentes elemzések és észrevételek jelentős iránymutatást és komoly szakmai segítséget nyújtottak a magyar gazdaságpolitika számára. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
A fentiekre tekintettel tisztelettel kérdezem az államtitkár urat: számíthat-e Magyarország kedvezőbb hitelminősítői besorolásra az EU-IMF-hitelek visszafizetése következtében? Várom a megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť