SZÁVAY ISTVÁN

Full text search

SZÁVAY ISTVÁN
SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! „Ami másnak jár, az nekünk is jár” - hallottuk már rendkívül sok alkalommal Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úrtól különböző nemzetpolitikai fórumokon és nyilatkozatokban, többek között a külhoni magyarok különféle autonómiáinak támogatása kapcsán. Mint ahogy azt is nagyon sokszor hallottuk már a miniszterelnök-helyettes úrtól, üdvözöltük is természetesen előző kijelentésével együtt, hogy a tömbben élő magyarságnak jár a területi autonómia, a szórványban élő magyarságnak pedig jár a kulturális autonómia. És azt is nagyon sokszor hallottuk már a miniszterelnök-helyettes úrtól, hogy a magyar kormánynak kötelessége a külhoni közösségek által megfogalmazott autonómia-, önrendelkezési törekvések támogatása. Tehát az elvek szintjén ez sokszor megjelenik a kormány részéről, azonban amikor van egy gyakorlati lehetőség, egy gyakorlati eset, akkor önök rendszerint némaságba burkolóznak.
Így történt ez a legutóbb is, amikor volt egy konkrét ügy, egy konkrét nemzeti ügy, amiben meg kellene szólalni, és Magyarországnak támogatásáról kellene biztosítania a formálódó kárpátaljai autonómiatörekvéseket. Április 5-én a Kárpátaljai Megyei Tanács egy beadványban fordult Ukrajna államfőjéhez, kormányfőjéhez, illetve a házelnökhöz, amelyben nagyobb önrendelkezést kérnek Kijevtől Kárpátalja számára, és emlékeztetnek az 1991-es népszavazás eredményére, aminek alapján a régió lakosságának 75 százaléka, döntő többsége állt ki az autonómia mellett, és egyébként ugyanekkor döntöttek egy magyar autonóm körzet létrehozásáról is. Ezek a döntések azóta sem váltak valóra.
Ennek a felújítását akarják ebben a beadványban, ami alapvető magyar érdek, úgy gondolom, a külügy mégsem szólalt meg ebben a kérdésben. De nem kommentálták azt sem, hogy Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzó az akkori népszavazás eredményének megsemmisítését kérte most, ami egyébként azért is furcsa, mert az a népszavazás Ukrajna függetlenségéről is rendelkezett.
Mi a kormány valódi álláspontja? Támogatják önök a külhoni közösségek autonómiatörekvéseit vagy nem? (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.) Kinek van igaza? Kire hallgassunk a kormány álláspontja kapcsán? Semjén Zsoltra vagy a külügy némaságára?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť