SZIJJÁRTÓ PÉTER

Full text search

SZIJJÁRTÓ PÉTER
SZIJJÁRTÓ PÉTER külgazdasági és külügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Frakcióvezető Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Először is köszönöm szépen, hogy ezt a témát volt kedves itt a mai napon napirend előtt is felvetni, ugyanis azt gondolom, hogy a magyar külgazdaság szempontjából egy rendkívül fontos döntés előtt áll az Országgyűlés, azonban azt is látni kell, hogy ez a fontos döntések közül csak az első lesz, mert amennyiben az Országgyűlés megadja a lehetőséget arra, hogy Magyarország is hozzájáruljon az Európai Unió-Kanada szabadkereskedelmi megállapodás aláírásához (Dr. Szél Bernadett: Amivel eláruljátok Magyarországot!), akkor onnantól kezdve a ratifikációs folyamat megindul, és az ügy legalább még egyszer vissza kell hogy kerüljön a Magyar Országgyűlés elé.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Képviselő Asszony! A helyzet a következő: Magyarország egy nyitott gazdasággal rendelkező ország, ezt mindannyian tudjuk. Az export/GDP mutatónk bőven 90 százalék fölött van, a Magyarországra beáramló külföldi közvetlen működő tőke alapvetően határozza meg a magyar nemzetgazdaság teljesítményét. (Dr. Szél Bernadett közbeszól.) Ha önök megnézik azt, hogy jelenleg a világban milyen gazdasági folyamatok zajlanak, akkor nyilvánvalóan önök is látják, hogy a szabadkereskedelmi megállapodások rendszere egyre bővül, a világgazdaság nagy szereplői folyamatosan kötik ezeket a megállapodásokat. (Dr. Szél Bernadett közbeszól.) Én azt gondolom, hogy ha Európa mindebből a folyamatból végzetesen kimarad, akkor az az európai versenyképesség és benne Magyarország versenyképességének további drasztikus romlásához fog vezetni.
Ön itt nagyon helyesen a magyar kis- és közepes vállalkozások érdekeit védte. Én nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy mit mond azoknak a magyar kis- és közepes vállalkozásoknak, amelyeknek a jövedelme döntő többsége abból származik, hogy a Magyarországon termelő nagy nemzetközi vállalatok beszállító láncaiba tartoznak, és vajon mi lenne ezekkel a magyar kis- és közepes vállalkozásokkal, ha ezek a nagy nemzetközi vállalatok Magyarországon nem termelnének, és nem adnának lehetőséget arra, hogy magyar kis- és közepes vállalkozások nekik beszállítóik legyenek. (Dr. Szél Bernadett közbeszól.)
A stratégiai megállapodásokról csak annyit, tisztelt frakcióvezető asszony, hogy amióta elkezdtük megkötni a stratégiai megállapodásokat, azóta négy, azaz 4 százalékkal nőtt a magyar kis- és közepes vállalkozások aránya a beszállítók között, ezek forinttízmilliárdokban vagy még nagyobb nagyságrendben mérhető pluszbevételt jelentettek (Dr. Szél Bernadett közbeszól.) a magyar kis- és közepes vállalkozások számára.
Csak szeretném önnek jelezni, tisztelt elnök úr, hogy bár minden tiszteletem a hölgyeké, ezért én csendben meghallgattam a képviselőtársam hozzászólását, sajnos a képviselőtársaim részéről ebben a - hogy is mondjam? - megtiszteltetésben én jelenleg nem részesülök, de ha megengedi, még mindig azt szeretném gondolni (Soltész Miklós tapsol.), hogy mégiscsak válaszra érdemes az a felszólalás, amelyet a frakcióvezető asszony itt tett.
Azt is biztosan önök is nagyon jól tudják, hogy a magyar exportnak körülbelül 79 százaléka az Európai Unióba irányul, azonban ennek az exportnak egy jelentős része továbbexportálásra kerül, alapvetően Észak-Amerika irányába, és jelenleg van egy észak-amerikai szabadkereskedelmi megállapodás, ezt úgy hívják, hogy NAFTA, ennek részese Kanada, az Egyesült Államok, valamint Mexikó, tehát jelenleg az európai vállalatok versenyhátrányban vannak a kanadai piacon, amely versenyhátrány az EU-Kanada szabadkereskedelmi megállapodással tud megszűnni.
(9.10)
Tisztelt Frakcióvezető Asszony! Azt tudom önnek elmondani, hogy az Európai Unió-Kanada szabadkereskedelmi megállapodás jelen formájában nem veszélyezteti a GMO-mentességünket. Értem én azt, hogy a legnagyobb szakmai és egyébként érzelmi vita ezen téma körül alakult ki, ugyanakkor szeretném önnek még egyszer hangsúlyozni, hogy a mi megítélésünk szerint, a szakértők megítélése, egyértelmű meglátása szerint GMO-mentességünket az EU-Kanada szabadkereskedelmi megállapodás semmilyen módon nem veszélyezteti.
Azt szeretném még önnek elmondani, hogy a tárgyalások során a magyar érzékenységeket az Európai Bizottság mindvégig a tárgyalási mandátumban kezelte, tehát a baromfihús és a tojás kikerült a liberalizáció hatálya alól, a csemegekukoricára vonatkozólag a megállapodott vámkvótán felül a vámok megmaradnak. A szegedi szalámi, a téliszalámi és a tokaji eredetmegjelölés pedig szintén védett maradt.
Arra szeretném még önt emlékeztetni, hogy jelenleg is van Magyarország-Kanada szabadkereskedelmi megállapodás. Ezt nyilván önök is tudják. Azt is tudják, hogy a Magyarország-Kanada szabadkereskedelmi megállapodásban lévő vitarendezési mechanizmus sokkal kedvezőtlenebb annál, mint ami az újonnan megkötendő szabadkereskedelmi megállapodásban benne foglaltatik, tehát ebből a szempontból ez egy előrelépés lehet abban az esetben, ha az Országgyűlés úgy dönt, hogy a magyar kormány adja a hozzájárulását a megállapodás aláírásához, és aztán majd ha az Országgyűlés úgy dönt (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hogy ratifikálja ezt a megállapodást.
A döntés tehát, tisztelt frakcióvezető asszony, tisztelt képviselőtársaim, az önök kezében van. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť