TELEKI LÁSZLÓ

Full text search

TELEKI LÁSZLÓ
TELEKI LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Örülök, hogy ön után szólalhatok meg, mert nagyon fontos gondolatokat mondott, és nagyon egyet lehet érteni önnel akkor, amikor azt mondja, hogy a felsőoktatás fejlesztési stratégiájáról van szó, az orvosfejlesztési stratégiáról, orvosképzésről. Viszont ilyenkor felmerül bennem is a kérdés, aki egyébként laikus vagyok ebben a témában, hogy miért nem a kormány nyújtja be, miért képviselőknek kell benyújtani egy ilyen stratégiai szempontból fontos kérdést. De ez legyen az önök gondja.
Amikor a parlamentbe kerültem, akkor megfogadtam, hogy azokért, akiket képviselek, a romákért minden esetben felszólalok, ha oktatási vagy egészségügyi kérdés van. Most is azért teszem, mert Farkas Flórián a Fidesz padsoraiban sajnos nincs itt, hogy elmondaná és megkérdezné önöktől, hogy milyen eredménye lesz, milyen pozitív eredménye lesz annak, ha ezek az intézmények ilyen szinten átalakulnak, illetve létrejönnek az egyetemeken belül ezek a képzések, mit tud segíteni a magyarországi romáknak például vagy éppen a szegényeknek, akik kistelepüléseken élnek. És nagyon sokszor azt lehet mondani, hogy sokkal jobban távolodnak azoktól a betegektől az ilyen nagy volumenű stratégiákkal, mint amennyire közelíteni kéne.
Ezért azt gondolom, meg kell kérdeznem önt és az előterjesztőket is, hogy lehet-e, lesz-e változás abban, ha ez a stratégia valóban össze fog jönni, hogy a magyarországi romák nem 10-12 évvel előbb halnak meg, mint a nem romák, pedig az ő halálozási arányuk is nagyon rossz az Európai Unióhoz képest. Lesz-e valamilyen változás ahhoz képest, amit most láthatunk? Mert ma, nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy az egészségügynek, illetve a nemzetünknek mindenképpen a szegények és a romák a legelesettebb rétege, illetve kiszolgáltatottabb rétege. Így nem nagyon tudják igénybe venni azokat a szolgáltatásokat, amelyeket akár az egészségügyben, akár az oktatásban meg lehetne kapni.
Ezért nagyon fontos lenne, ha a stratégiák mellett láthatnánk olyan rövid, közép- és hosszú távú stratégiát, megjelenítést és számítást, ami arra mutatna rá, hogy a gyógyításban milyen eredményeket lehet majd elérni. Mert, még egyszer mondom, amit államtitkár úr elmondott, nagyon fontos és jó szemlélet, úgyhogy gondolják el. Viszont nem látjuk mellette azt, hogy 5 év múlva, 10 év múlva vagy 15 év múlva mi lesz az egészségügy helyzete, fog-e változni a kistelepülések életében a gyógyítás, fog-e változni, mondjuk, a leghátrányosabb helyzetű települések sorsa ezáltal, vagy éppen a romák, akiket említettem, vagy a szegények élethelyzete kijjebb tud-e tolódni, mint amit most látunk.
Azt gondolom, az én értékrendem szerint mindenképpen nagyon fontos ez a kérdés, hogy tudtak-e tervezni abban, hogy milyen időszakok fognak jönni a rövid, közép- és hosszú távú stratégiában. Köszönöm szépen. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť