DR. CZOMBA SÁNDOR,

Full text search

DR. CZOMBA SÁNDOR,
DR. CZOMBA SÁNDOR, a Gazdasági bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága 2016. május 31-i ülésén megtárgyalta az Állami Számvevőszék 2015. évi tevékenységéről szóló beszámolót, és ellenszavazat nélkül támogatta annak elfogadását a kapcsolódó határozati javaslat alapján.
A Gazdasági bizottság álláspontja szerint az ÁSZ beszámolója azt bizonyítja, hogy Magyarországnak egy igen aktív Számvevőszéke van. Külön kiemelendő az ÁSZ preventív alapú megközelítése és támogató hozzáállása. Az ÁSZ eredményes tevékenysége visszaigazolást ad arról is, hogy szükséges volt a közpénzek védelmének alkotmányos szintre emelése és a számvevőszéki törvény megújítása is 2011-ben.
A Gazdasági bizottság által ellenszavazat nélkül előterjesztett határozati javaslatról szólva ezúton is szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy az ÁSZ a pénzügyi kultúra fejlesztésében vállalt szerepének keretében feladatának tartotta feltérképezni a hazai pénzügyi kultúra fejlesztésére vonatkozó kezdeményezéseket, azok eredményességének, hatékonyságának mérését, amit nyilvánosságra hozott.
Az ÁSZ elvégezte a pénzügyi kultúra fejlesztésével foglalkozó szervezetek és az általuk vezetett programok felmérését. A kutatás eredményei rámutattak arra, hogy a kiegyensúlyozott gazdasági fejlődéshez, a pénzügyi rendszer kockázatainak csökkentéséhez indokolt a pénzügyi tudatosság fejlesztése az egész magyar társadalom tekintetében. Az Állami Számvevőszéknek a pénzügyi tudatosság fejlesztésének folyamatában a jövőben is aktív kezdeményezőként szükséges fellépnie, ellenőrzési tapasztalatait felhasználva, erős szakmai, tudományos hátterével egyfajta katalizátorszerepet, támogató funkciót szükséges betöltenie. Ezt elsősorban a nemzeti stratégia előkészítésében való részvétellel, az állam egyes szereplőivel történő együttműködéssel, valamint a fennálló együttműködésből fakadó feladatok ellátásával tudja elérni, amelyek megvalósításához ezúttal is javaslom, hogy az Országgyűlés adjon felhatalmazást.
Mindent egybevetve, az ÁSZ továbbra is rajta tartja a szemét a közpénzeken, a magyar emberek adóforintjain, és egyre erőteljesebben támogatja a jól irányított állam működését. Az előttünk lévő beszámoló alapján és az előzőekben felsorolt érvek mentén kérem, támogassák az előterjesztett határozati javaslatot, ezzel is megerősítve az ÁSZ-ba vetett országgyűlési bizalmat. Köszönöm a megtisztelő figyelmet. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)
(18.10)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť