SZILÁGYI GYÖRGY

Full text search

SZILÁGYI GYÖRGY
SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A mindennapos testnevelés bevezetése mérföldkőnek számított a magyar közoktatás történetében, emellett Európában is kiemelkedő újításnak számított, mely megadhatná a lehetőséget a magyar diákság részére, hogy a modern kor életformája mellett minden fiatal mozoghasson, sportolhasson.
A kérdés az négy év távlatából, hogy vajon megvalósultak-e ezek a célok. Köztudott, hogy a mindennapos testnevelés legnagyobb akadálya a létesítményhiány. Önök súlyos százmilliárdokat költenek presztízs-sportlétesítmények beruházására, ezzel szemben nem látjuk azt a kormányzati szándékot, mely az iskolák tornaterem- és sportlétesítmény-helyzetét tudná javítani. A „Nemzeti köznevelési infrastruktúra” program lassú, messze nem folyik megfelelő ütemben. A felmenő rendszerben elindított mindennapos testnevelés egyre több létesítményt igényelt volna, melyek nem épültek meg időben. A Jobbik a fő problémának azt tartja, hogy nem is látja a kormány részéről a szándékot a létesítményhelyzet megoldására. Kíváncsiak vagyunk, hogy a tornaterem-építési program is olyan gyorsasággal fejlődik-e majd, mint a felcsúti sportfejlesztések.
A másik fő célja a mindennapos testnevelésnek a diákok bevonása hosszú távon a sportszövetségek rendszerébe. A magyarországi kiemelt sportszövetségek többségének van diáksporttal, illetve mindennapos testneveléssel kapcsolatos programja. Azonban minden munkát a testnevelő tanároknak kell vállalniuk e téren is, ráadásul megfelelő díjazás hiányában.
A kormány nem fogadta meg a Jobbik javaslatát, amelyben indítványoztuk, hogy a mindennapos testnevelés folyamatába vonjuk bele a sportszervezeteknél dolgozó szakedzőket is. Ezzel a létszámhiány is megoldódhatott volna, illetve a gyermekek sportági elhivatottsága is jóval nagyobb lett volna, mint ahogy a jelenlegi rendszerben zajlik.
Kérdezem államtitkár urat, hogy a 2018-ig tartó időszakban hogyan kívánja a kormány felgyorsítani és hatékonyabbá tenni a tornaterem-építéseket, és hogyan próbálják megoldani a testnevelőtanár-hiányt, akik nélkül soha nem lesz megfelelő színvonalú testnevelés-oktatás az iskolákban. Várom válaszát. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť