CZIBERE KÁROLY,

Full text search

CZIBERE KÁROLY,
CZIBERE KÁROLY, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány célja igazságos, fenntartható, átlátható és célzott szociális ellátórendszer működtetése, ami egyaránt épít az egyén önmagáért való felelősségvállalására, a helyi közösségek szerepvállalására, alapelv a foglalkoztatásiesélyteremtés és a segély helyett a munkalehetőség biztosítása és az átláthatóság. Ezek azok az elvek, amelyek alapján ’15. március 1-jén átalakult a szociális támogatási rendszer.
A megvalósult intézkedések eredményeképpen a legfontosabb elem, hogy az állam és a helyi önkormányzatok korábban - húsz éven keresztül - rendkívül átláthatatlan, kusza módon való köztes, osztott felelőssége megszűnt. Teljesen egyértelmű, hogy ki miért felel. A jövedelemkompenzációért az állam felel, száz százalékban állami finanszírozásban, száz százalékban állami adminisztráció. A kiadáskompenzáló támogatásokért teljes egészében az önkormányzatok felelnek, ez a másik pillér, és ők települési támogatás formájában ezt tudják biztosítani. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Miből?) A települési támogatások finanszírozására több mint 30 milliárd forintos kerete van az önkormányzatoknak minden évben.
A másik fontos elem, hogy a szociális törvény rögzíti, hogy a településtámogatást különösen milyen jogcímek esetén kell megállapítani, és van olyan eset is, a rendkívüli települési támogatás, amikor a veszélyeztető helyzetben - szociális törvény 7. § - meg kell állapítani.
Én azt gondolom, hogy az átláthatóságot és a jogbiztonságot növelte, hogy szét lett választva a kiadáskompenzáló és a jövedelemkompenzáló, jövedelem-fenntartási szociális támogatás rendszere. Azt gondoljuk, hogy a további elnyomorítás sem állja meg a helyét, hiszen az elmúlt három év szegénységi statisztikái mutatják azt, hogy trendforduló történt, és valamennyi szegénységi szám és veszélyeztetettségi szám elkezdett javulni.
Az öregségi nyugdíjminimum tekintetében pedig vizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy differenciáltan vagy egységesen mikor kerülhet sor az emelésére. Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť