DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Képviselő Úr! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azt hiszem, fontos erről a kiadványról beszélnünk, hiszen más esetekben a Parlament falain belül és kívül nagyon sok oktatási kiadványról sok szó esett. Ezek azok a kiadványok, amelyek nyilván az OECD-nek, az Európai Uniónak, a Eurydice-nak, vagy más tudományos hálózatoknak az adatfelvételi késleltetése miatt most már azokat a költségvetési hozzáállásbeli változásokat is tartalmazzák, amelyek ennek a kormányzatnak az időtartama alatt jöttek létre, és cáfolják azokat a fenyegetéseket, amelyeket az ellenzék hangsúlyozott nagyon sokszor az elmúlt időkben; alátámasztják, hogy azok az irányok, amelyekben a kormány elindult, igenis fontos irányok és sokban segíthetik a magyar oktatás ügyét, illetve azt az ügyet, hogy ne váljon ketté az ország, és az oktatáson belül is megvalósuljon valamelyest az esélyteremtés.
A legfontosabb az, amit ön is említett, képviselő úr, hogy az Európai Unió második feléből az első felébe kerültünk az oktatási kiadások tekintetében, hiszen míg korábban az átlag alatt voltunk, most az átlag fölött vagyunk az oktatási kiadások mértékében. Amennyivel le voltunk maradva, most annyival vagyunk fölötte az átlagnak. Tehát ez is visszaigazolja azt, ami a kormányzat számára fontos és sokszor hangoztatott döntés volt, amelyet az ellenzék folyamatosan kétségbe vont, de most már legfőbb szövetségünk, Brüsszel is kénytelen elismerni. Hiszen a matematika szabályai ugyanúgy érvényesülnek Budapesten és Brüsszelben ebben az esetben, és bizony nemzetiössztermék-arányosan, növekedő össztermék mellett érezhetően növekedő oktatási ráfordítások voltak, amelyek Magyarországot előrébb sorolták az európai uniós rangsorban is.
Az is fontos, amit ön is említett, hogy az iskolát végzettség nélkül elhagyók aránya az európai uniós átlag alatti. Ez egy nagyon fontos és pozitív szám, hiszen sokszor hallottuk azt, hogy akár a tankötelezettség korhatárának módosítása is óriási problémákat fog okozni. Más európai uniós országokban, úgy látszik, sokkal nagyobb gondok vannak. Nyilván nekünk is több programunk indult és indul, amelyek abban segítik a diákokat, hogy ha elkezdik a középiskolai tanulmányaikat, akkor fejezzék be, ha elkezdik a felsőfokú tanulmányaikat, akkor fejezzék be. De ebben is az Unió átlagánál jobb számokat tudhatunk magunk mögött az elmúlt években. Köszönhető ez többek között annak is, hogy az iskola előtti nevelésben részt vevők aránya magasabb, mint az Unióban. Itt is pozitív visszajelzés volt a tekintetben, amit ez a kormány döntött el az elmúlt években, hogy hároméves kortól teszi kötelezővé az óvodáztatást. Ez egy fontos esélykiegyenlítő, hátrány csökkentésére alkalmas eszköz, ahogy ezt az uniós jelentés is visszaigazolja.
A középiskolát frissen végzettek esetében jóval jobbak az elhelyezkedési esélyek: itt 80,4 százalékos az uniós 76,9 százalékkal szemben, és gyorsabban is növekedett, mint az Európai Unióban a középiskolai végzettséggel munkát találók aránya. A felsőfokú végzettséggel munkát találók aránya is 5 százalékkal meghaladja az európai uniós átlagot. Tehát egy magyar diplomával Magyarországon gyorsabban, jobban lehet elhelyezkedni, mint ahogy általában egy európai uniós diplomával egy európai uniós országban. Ez még gyorsult is az elmúlt időszakban. Külön üdvözölte az Unió a duális képzési programok beindítását, és azt az ellenzék által támadott döntést is pozitívnak tartotta az Unió, hogy a szakközépiskolai alaptantervben növekedett a szakképzési tárgyak tanítási óráinak száma.
Azt is fontos kiemelni, hogy a felsőoktatásban részt vevők aránya is emelkedett, pontosabban: a felsőfokú végzettségűek aránya is emelkedett. Ezt az Unió is elismeri, bármennyire is cáfolta ezt az ellenzék az elmúlt években. Sőt, megjegyzendő, hogy a 2020-ra kitűzött célunkat is szinte sikerült elérnünk. Ezt többek között azért is sikerült, mert olyan programokat indítottunk el tanodákban hátrányos helyzetű diákoknak és máshol, amelyek őket olyan végzettséghez segítették, amelyek révén el is tudnak helyezkedni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
(15.30)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť