DR. PÓSÁN LÁSZLÓ

Full text search

DR. PÓSÁN LÁSZLÓ
DR. PÓSÁN LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Államtitkár Úr! Minden ellentétes híreszteléssel szemben a magyar gazdaság erősödésével párhuzamosan évről évre egyre többet költünk oktatásra. Az elmúlt években jelentős változásokat vitt véghez a kormány a közoktatásban, amelyekből az ellenzék csak a negatívumokat ragadta ki, és politikai haszonszerzés céljából igyekezett azokat mesterségesen felnagyítani. Ugyanakkor a tények, tisztelt képviselőtársaim, magukért beszélnek.
Az Európai Unió által frissen publikált éves oktatási kiadvány szerint ma, amikor a GDP tartósan növekszik, és nem stagnál vagy visszaesik, mint a baloldali kormány időszakában, szóval, ma a GDP 5,2 százalékát költjük oktatásra, amíg az európai uniós átlag mindössze 4,9 százalék. Ma tehát egy jóval nagyobb torta nagyobb szeletéről beszélhetünk az oktatásügyben. A Bizottság értékeléséből az is kiderül, hogy nemcsak az oktatásra fordított források növekednek, hanem annak elosztásával és szerkezetével is elégedettek.
A tanulmány, amely egyaránt támaszkodik az Eurostat és az OECD adataira, külön kiemelni, hogy a kormány 300 millió eurót fordít az iskolát végzettség nélkül elhagyók arányának csökkentésére. A magyarországi mutató jelenleg 11,8 százalék, ami már most a 12,7-es uniós átlag alatt van, de ezzel persze nem elégedhetünk meg. Ugyanis annak érdekében, hogy a gazdaságot ne sújtsa a munkaerőhiány, célszerű az iskolát végzettség nélkül elhagyók arányát minimális szintre szorítani.
Természetesen a kiadvány megfogalmaz további kihívásokat, ajánlásokat, amelyekkel kiemelten kell foglalkozni. Mindenesetre nyilvánvalóvá vált, hogy a kormány által 2010-ben elkezdett reformok jó irányba haladnak, és a baloldali hisztériakeltések, az egyértelműen politikai célú tüntetések egyértelműen túlzók és megalapozatlanok voltak. Sőt, csak hogy tisztán lássunk, legutóbb az is nyilvánvalóvá vált, hogy a tanártüntetéseknek mondott demonstrációkat szervező igazgatónak és a környezetében fontoskodóknak láthatóan egyértelműen politikai ambíciói vannak a jövőre nézve.
A fentiekre tekintettel kérdezem államtitkár urat: mennyi is az annyi, azaz hol is áll a magyar oktatásügy európai összehasonlításban, és melyek a további fejlesztések fő irányai? Tisztelettel várom válaszát. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť