DR. FAZEKAS SÁNDOR

Full text search

DR. FAZEKAS SÁNDOR
DR. FAZEKAS SÁNDOR földművelésügyi miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm a kérdést, és szeretném önt megnyugtatni, hogy ellentétben az LMP elképzeléseivel, amely 5 százalékot kapott, a Fidesz-KDNP számára a kétharmados támogatás lehetővé teszi azt, hogy ezt a területet is a kellő törvényi és rendeleti háttérrel biztosítsuk.
Miről is van itt szó? Az új földtörvény határozza meg azt a feladatot, hogy a földdel kapcsolatos adásvételi kérdésekben a földbizottságok jogosultak dönteni, vétójoggal rendelkeznek. Amennyiben a földbizottságok nem állnak föl, ennek több oka is lehet, akkor az agrárkamara, a Nemzeti Agrárkamara területileg illetékes szerve jár el, a föld fekvése szerinti területi szerve jár el. Tehát nincsen joghézag, nincsen szabályozatlanság, nincsen olyan döntés sem, ahol ne lenne, aki állást tudna foglalni. Ez a rendszer jelenleg is működik.
Szeretnék mindenkit megnyugtatni afelől is, hogy attól, hogy itt hiányzik egy helyi gazdabizottság, még nem lehet bármit csinálni, más vonatkozásban sem, a földadásvételeknél, hiszen egy hatósági engedélyezési eljárás is létezik, működik, a Nemzeti Földalapnak pedig korlátlan elővásárlási joga is van.
Tehát nincs arról szó, hogy itt valamilyen birtokkoncentráció létrejönne. Eleve tulajdoni koncentrációról kellene ebben az esetben beszélni, ott pedig megvan a tulajdoni maximum, 300 hektár személyenként. Ezt a földhivatalok tudják ellenőrizni. Az ellenőrzés céljára szolgáló számítástechnikai rendszer is működik, működőképes. A rendeletalkotás pedig a nyár folyamán meg fog történni, és akkor valamennyi kérdést véglegesen tudunk rendezni. Ez kormányrendelet lesz.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť