VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY nemzetgazdasági miniszter: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! Köszönöm kérdését, mert megadja a lehetőséget arra vonatkozóan, hogy valóban én is közöljem azt a hírt, hogy májusban 269 milliárd forintos többlete volt az államháztartásnak. Tehát április végén, amikor mindenféle ellenzéki felvetések születtek, hogy vajon mi fog itt történni, akkor elmondtuk, hogy nyugalom, a magyar költségvetésnek egy fejnehéz állapota van, az év első hónapjaiban a nagyobb hiányt gyűjti össze, és az év második felében szokott általában a bevétel jobban teljesülni. Ugyanez történik ebben az évben, tehát ebből a szempontból ebben az évben is 3 százalék alatt lesz, marad az államháztartás hiánya.
Hogy mi volt ennek a hiánycsökkentésnek, hiánycsökkenésnek az oka, elsősorban azok az elmúlt években megtett kormányzati lépések, amelyek egy része a terhek megosztását tette meg - erről napirend előtt már beszéltem önöknek -, az adórendszeren keresztül a terheket egyenletesebben tudtuk megosztani, a bankszektor, energiaszektor, telekommunikációs szektor is kiveszi most már ebből a részét. Az exportteljesítmény végig jó maradt, a magyar kormány beszállítói programokkal ösztönözte, hogy ebbe minél többen tudjanak bekapcsolódni, és lehetőség szerint ez is ösztönözze a gazdaság növekedését, a munkahelyek teremtését. A belső kereslet is nőtt az elmúlt hónapokban, utalok itt csak arra, hogy a különböző bérintézkedések - többek között a pedagógusok béremelése - jelentősen növelte az emberek fogyasztási lehetőségét, de idetartozónak érzem a családi adókedvezmény bevezetését és a rezsicsökkentés elindítását is, hiszen ez több pénzt hagyott a családoknál.
Végül, de nem utolsósorban a gazdaság fehéredését szeretném megemlíteni, hiszen erre is tettünk határozott, egyirányú lépéseket. Többek között az online pénztárgépek bevezetése egyre inkább visszaigazolódik a kiskereskedelmi forgalomban, egyre több vállalkozó kereskedőnek kell a tényleges forgalom után adóznia, ez jó hír minden tisztességes vállalkozónak és tisztességes adófizetőnek, hiszen ha többen fizetünk adót, kevesebb adót kell fizetni.
Köszönöm a kérdését. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť