LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen. Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársam! Köszönöm a kérdését, és azt is, hogy a magyar mérnöktársadalom érdekében szorosan nyomon követi a 1731/2013. számú kormányhatározatot.
Arról szeretném tájékoztatni, ami ennek a kormányhatározatnak a fő motivációja. Természetesen a részletek kidolgozása folyamatban van, és amennyiben részletes tájékoztatást kíván a képviselő úr, szívesen beavatom ezeknek a folyamatoknak az állásába, akár írásban, akár élőszóban is.
Tehát azt szeretném elmondani, hogy megpróbáljuk megvédeni az állami beruházások esetén az állami érdeket. A problémánk az, hogy az elmúlt húsz évben az a szokás vált mérvadóvá, hogy minden, államot támogató, a beruházó érdekeit elvileg képviselő szakma kiszervezésre került az állam érdekköréből. Nincs saját mérnökhálózatunk, nincs saját műszaki ellenőri hálózatunk, nincs saját projektmenedzsment-hálózatunk, ez mind szolgáltatás, amit igénybe vesz maga az állam. Ha egy nagy autópálya-építés van, vagy lásd 4-es metró építése, akár önkormányzatok, akár az állam arra kényszerül, hogy külső irodáknak adjon nagyon nagy értékű megbízásokat.
Nem teljesen tisztázott, felmerül a gyanú, hogy hogyan tudjuk érvényesíteni a garanciákat ezekkel a tervezőkkel szemben, hogyan lehet az, hogy 20-30-40 százalékkal elszaladnak a költségek egy-egy autópálya-beruházásnál, egy-egy autóút-építésnél, egy metróépítésnél, hogyan lehet, hogy ilyen költségnövekmények állnak elő. Ezért szeretnénk egy új rendszert.
Egyetértek önnel, hogy az állami mérnökiroda létrehozása nem megoldás. Mi a mérnökkamarával tárgyalásokat folytattunk az elmúlt hónapokban, próbálunk megegyezésre jutni. Abban biztos vagyok, hogy az államnak rendelkeznie kell egy olyan képességgel, ott, ahol az állami infrastrukturális beruházások zajlanak, hogy az állam képes legyen kontrollálni a tervezési folyamatot, képes legyen a tervezőkkel szemben garanciát érvényesíteni, képes legyen az állam érdekét a többletköltségeknél megvédeni. Ez egy nagyon nehéz, az egész magasépítési rendszert és az európai uniós pénzek beruházási rendszerét érintő kérdés. Szívesen adok tájékoztatást önnek, mert most zajlik az a munka, amely a 2014-20-as időszakra megtervezi pontosan, hogy mi az, ami állami érdekkörben kerül elvégzésre, és mi az, ami kiszervezés. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Szeretnénk a kiszervezéseket minimalizálni az állam gazdasági érdekének megvédése miatt. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť