SZILÁGYI GYÖRGY

Full text search

SZILÁGYI GYÖRGY
SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A közelmúltban a népligeti teniszakadémián történt tragikus haláleset nemcsak a sportemberek számára volt letaglózó, hanem a teljes közvélemény felháborodását vonta maga után. Még inkább felháborító volt azonban olvasni azokat a nyilatkozatokat, amelyek az esettel kapcsolatos megütközéseket és megnyilatkozásokat alantas politikai támadásnak kívánták beállítani.
Ugyanis itt éppen nem erről van szó. Sokkal inkább arról, vajon például az önök felelősségi körébe sorolt közlekedésrendészet mennyiben állt a helyzet magaslatán akkor, amikor hagyták, hogy egy igen nagy bázissal rendelkező, sportolóközönséget kiszolgáló sporttelepet különböző fizikai útakadályokkal úgy vegyenek körül, hogy azt mentőautóval se lehessen megközelíteni. Jóllehet, az üzemeltető több tucat írásos levél keretében éveken át hívta fel az illetékesek figyelmét a helyzet tarthatatlanságára, balesetveszélyes mivoltára, az esetleges mentés lehetetlenségére, önök a fülük botját sem mozgatták.
(16.00)
Most, hogy a veszélyhelyzet halálos tragédiához vezetett, György István, Budapest főváros kormánymegbízottja, Budapest egykori városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettese nyílt levélben mindössze annyival intézi el az ügyet: „Az ominózus betonelemek az illegális behajtók elől a Népligetet és a Népligetben pihenni vágyókat védték, nem politikusokat.”
A tagadás inkább beismerés. Széles körben ismert ugyanis, hogy a fizikai akadályok létesítésére éppen a szomszédos Taraliget-lakópark érdekében került sor, nem a Népligetben pihenni vágyókról van tehát szó, hanem valószínűleg (Révész Máriusz közbekiált.) a lakóparkról, leginkább annak is politikus lakóiról. Az egyes ingatlanok tulajdoni lapjait ugyanis, ha megnézzük, arról tesznek tanúbizonyságot, hogy éppen itt szerzett magának lakást Kovács Róbert, Kőbánya fideszes polgármestere, továbbá az imént említett György István élettársa, de még a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. gazdasági igazgatója, Vida István is. Az impozáns névsor láttán gyomorforgatónak tartom - és azt gondolom, ezzel nem vagyok egyedül - a Népligetben pihenni vágyókra történő hivatkozást.
Eltekintve azonban mindettől, kérdezem öntől, hogy ha valóban cél a Népliget zöldterületként történő megőrzése és ennek érdekében a gépjárműforgalom kizárása, akkor a betonelemekkel történő hermetikus lezárás helyett közlekedésrendészeti szempontból nem lett volna-e helyesebb például sorompó alkalmazása. A Népliget nyugati oldala miért nem élvez hasonló védelmet, mint a lakópark és környéke? Az ottani gépjárműforgalom nem zavarja a pihenni vágyókat? Hány olyan közlekedésrendészeti szempontból elfogadhatatlan, lezárt területről van tudomása, amelyek jelenleg is súlyosan balesetveszélyes kockázatot hordoznak magukban? A konkrét esettel kapcsolatosan sor került-e vizsgálat elrendelésére a közlekedésrendészetnél a mulasztásért felelős személyek kilétének megállapítása végett, és amennyiben nem, úgy várható-e az eset teljes körű kivizsgálása?
Itt nem arról van szó, hogy kampány van vagy nincs kampány, vége van a kampánynak, egy ember meghalt (Révész Máriusz közbeszól.), szeretnénk megtudni az okokat, és szeretnénk megtudni az önök válaszát erre. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť