DR. HARANGOZÓ TAMÁS ATTILA

Full text search

DR. HARANGOZÓ TAMÁS ATTILA
DR. HARANGOZÓ TAMÁS ATTILA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! 2010 tavaszán Orbán Viktor kormányprogramjában jó fizetséget és olyan karrierpályát ígért a rendőröknek, idézem: „amelybe a kiszámítható és biztos jövedelemmel járó előmenetel vagy a lakáshelyzet megoldása egyformán beletartozik.” A kormányváltást követően meg is kezdték a tárgyalásokat egy új hivatásos életpályamodell bevezetéséről. Azonban ezek a tárgyalások néhány hónapon belül megszakadtak, és a jó fizetség helyett illetménybefagyasztás, kiszámítható előmenetel helyett a szolgálati nyugdíj megszüntetése következett.
Most, négy évvel később ismét a hivatásos életpályamodell ígéretével álltak elő. Újra egyeztetnek a szakszervezetekkel, van a feladatra kinevezett kormánybiztosuk, sőt egy komplett minisztériumi főosztályt is létrehoztak. Meg persze ott van az ezerszer elkoptatott ígéret, hogy majd minden rendészeti dolgozónak sokkal jobb lesz.
A konkrétumok azonban továbbra is hiányoznak. Így nem ismert, hogy ismét bevezetnek-e egyfajta szolgálati nyugdíjrendszert, vagy továbbra is azt várják, hogy rendőrök, vonulós tűzoltók vagy a bv-felügyelők 60 éves korukig aktív szolgálatot teljesítsenek. Bár csak napok vannak hátra a jövő évi költségvetés benyújtásáig, nem ismert az sem, szánnak-e többletforrásokat az új illetményrendszer bevezetésére.
Az MSZP álláspontja jól ismert ezekben a kérdésekben. Nincs új előmeneteli rendszer ésszerűen szabályozott szolgálati nyugdíjrendszer nélkül, sem érdemi illetményfejlesztés jelentős költségvetési többletforrások nélkül. Négy év kormányzás és ígérgetés után még az életpályamodell bevezetésének menetrendje sem látszik. Ezekre a konkrétumokra még az Országgyűlés szakbizottságának sincs rálátása, holott miniszter úr kinevezése előtti meghallgatásán ígéretet tett a bizottság előzetes tájékoztatására és bevonására.
Ezért kérem államtitkár urat, adjon tájékoztatást az életpályamodell kidolgozásának és bevezetésének menetrendjéről. Mikorra készíti el a Belügyminisztérium a tervezetet? Mikor kerülhet sor annak közigazgatási egyeztetésére? Ígéretükhöz híven be fogják-e mutatni a terveket a Honvédelmi és rendészeti bizottságnak, és ha igen, mikor kerül erre sor? Mi az életpályamodell bevezetésének konkrét céldátuma? Mennyi többletforrást biztosítanak az életpályamodell bevezetésével együtt járó illetményemelésre?
Itt a lehetőség, hogy a konkrét menetrend ismertetésével bizonyítsák az irányításuk alatt álló több tízezres hivatásos állománynak, hogy ezúttal valóban komolyan gondolják az új életpályamodell bevezetését; itt a lehetőség, hogy bemutassák, mennyi pénzt sikerült kiharcolniuk a kormánytól a rendészeti dolgozók illetményének rendezésére. Várom válaszát, államtitkár úr. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť