DR. SIMICSKÓ ISTVÁN

Full text search

DR. SIMICSKÓ ISTVÁN
DR. SIMICSKÓ ISTVÁN (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Kereszténydemokrata képviselőként valljuk, hogy társadalmunk alappillére a család, amelynek megerősítésére törekednünk kell. Ezt a célt nem csupán kizárólagosan közvetett, illetve közvetlen anyagi támogatás formájában tudjuk megtenni, hanem olyan módon is, hogy a sport eszközrendszerét erősítjük.
A sport varázserővel bír és egyben nevelési eszköz is. Hozzájárul a személyiségjegyek pozitív változásához, tehát fejleszti gyermekeink önismereti képességét, és a közösségi értékeket is magában hordozza. A sport egyedüli erőforrás, hiszen képes erősíteni a nemzeti identitást, összehozni különböző világnézetű és gondolkodású embereket. Elég, ha csak a közelmúlt sportvilágeseményeinek magyar sikereit vesszük számba. Egy emberként örül az ország, ha magyar sportsikereket lát a világban.
Én a matematikából egy fontos műveletet megtanultam, azt hiszem, mindannyian emlékszünk arra, ez pedig a közös nevezőre hozatal. Sokan nem emlékszünk már a logaritmusra vagy a deriválás rejtelmeire, de egyre mindenképpen emlékszünk, ez pedig a közös nevezőre való hozatal. A sport erre is képes, igen, nemzeti egységet képes teremteni, és ezért is önmagában óriási értéket hordoz. A sport felemel, megtanít becsületesen győzni és emelt fővel veszíteni. Kereszténydemokrata politikusként mi más lehetne a feladatunk, mint ezt az erőforrást minél inkább a társadalom építésének szolgálatába állítani.
2010-ben azt tapasztaltuk, azt láttuk, tisztelt képviselőtársaim, hogy sajnos sereghajtók vagyunk az Európai Unióban a sportolási szokásainkat illetően. Elindult egy komoly feladat, egy komoly munka, amely a magyar sport megerősítését célozta, és ennek köszönhetően 5 százalékról 15 százalékra nőtt a sportoló felnőtt lakosság aránya. Ez egy óriási érték szerintünk, és ezen az úton kell továbbhaladnunk.
Nekünk alapvető feladatunk, hogy a sport eszközrendszerén keresztül is egészséges nemzedékeket neveljünk föl, ezért három célt fogalmaztunk meg a sport területén. Az egyik, talán a legfontosabb cél, hogy minden gyermek sportoljon Magyarországon. A másik, hogy minél több sportversenyt, világversenyt hozzunk Magyarországra, ezzel is ösztönözzük a gyermekeinket, és ösztönözzük a szülőket is, hogy minél többen ne csak az úgynevezett passzív sportolást válasszák, kimenjenek és szurkoljanak a sportolóinknak, ez is egy nagy öröm és nagy lehetőség, hanem emellett aktívan is sportoljanak, tehát ők maguk is vegyenek részt különböző sportversenyeken, gyermekeink pedig minél többen sportoljanak.
Mi kell ehhez, hogy ezt a két, előbb említett nagyon fontos célt elérhessük? Természetesen a kormányzatnak a feltételeket kell biztosítani a sportoláshoz, ez pedig nem más, mint a méltó körülmények között történő sportolás lehetőségét biztosítani, ez pedig abból áll, hogy sportlétesítményeket kell építenünk, hogy otthont adhassunk sportversenyeknek és hogy gyermekeink kulturált körülmények között sportolhassanak.
Néhány adatot hadd mondjak el önöknek itt e Ház falai között! A mindennapos testnevelés bevezetésével elértük azt, hogy jelenleg gyermekeink mintegy 890 ezren az iskolai testnevelésórák alkalmával mindennap sportolnak. Ezen az úton megyünk tovább, míg el nem érjük azt, hogy 1 millió 300 ezer gyermek fog sportolni Magyarországon, tehát elsőtől a tizenkettedikig minden magyar gyermek sportolhat a mindennapos testnevelés bevezetésének okán.
Tizenhat kiemelt sportágat támogatunk a MOB-on keresztül. Ezek olimpiai sportágak. Szeretném elmondani, az elmúlt egymásfél év munkájának köszönhetően az utánpótlás-korosztályú sportolók létszáma - tehát döntően gyermekekről, fiatalokról van szó - 20 százalékkal növekedett, 20 százalékkal az elmúlt másfél év munkájának köszönhetően. Az edzői létszám 14 százalékkal növekedett, és az egyesületek, tagszervezetek száma pedig 5 százalékos növekedést mutat. Tehát nyugodtan elmondhatjuk, hogy jó úton járunk, az eredményeknél jobban semmi sem igazolhatja vissza, hogy jó úton járunk, márpedig ezek ténylegesen kézzelfogható eredmények. Örülünk neki, szeretnénk ezt a munkát folytatni tovább, és szeretnénk minél több embert ösztönözni arra, hogy sportolhasson.
A kormány 6 milliárd forinttal támogatja az idei évi költségvetésből és a jövő évi költségvetésből is az új tornatermek és tanuszodák megépítését. Minden gyermek tanuljon meg úszni Magyarországon, ez a fontos célkitűzésünk.
Néhány adatot hadd mondjak el: elkészült a székesfehérvári atlétikai csarnok, Nyíregyházán a Bujtosi Szabadidő Csarnok első üteme elkészült. Elkészült a győri aréna, ahol a BL-győztes Győri ETO kézilabdacsapata játszik otthon rendszeresen, és a kézilabda Európa-bajnokság egyik helyszíne lesz. Hamarosan átadjuk e héten Újbudán a Tüskecsarnokot a XI. kerületi emberek és a gyermekek, valamint egész Dél-Buda nagy örömére. Bízom benne, hogy ezzel is sokat teszünk annak érekében, hogy minél több gyermek sportolhasson.
Számos létesítményt valósítunk meg (Az elnök csenget.), most az idő rövidsége okán nem fér bele, hogy elmondjam. Higgyék el, hogy óriási munka az, ami eddig megtörtént. Remélem, hogy önök is partnerek lesznek a jövőben, hogy minél több sportlétesítményt tudjunk átadni az elkövetkezendő időszakban, gyermekeink örömére. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti sorokból.)
(8.10)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť