KULCSÁR GERGELY,

Full text search

KULCSÁR GERGELY,
KULCSÁR GERGELY, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Akármennyire is fontos kérdéseket érint ez a javaslat, engedjék meg itt az elején, hogy egy kis kitérőt tegyek, természetesen honvédelem témakörében. A költségvetési vita során nem volt alkalmunk személyesen eszmét cserélni a miniszter úrral, ezért néhány dolgot elmondanék. Fontos a javaslat, sok mindent támogat is a Jobbik ebben, de vannak olyan honvédelmi kérdések, amelyek sürgetők, és ezekről szeretnék egy-két gondolatot az elején, mielőtt rátérnék magára a törvénytervezetre.
Ahogy már említettem többször is a Házban, az, hogy Magyarország a GDP 0,75 százalékát költi honvédelemre, ez borzasztóan kevés. Ezzel hazánk a 25. a 28 NATO-tagállam közül a NATO-főtitkári jelentés szerint, és úgy gondolom, hogy ez tarthatatlan.
(15.30)
Ezt mindenképpen növelni kell, akármilyen módon, módszerekkel, törvényekkel, de ezt fokozatosan növelni kell, és nem 2022-re kell elérni a kívánt célt, hanem minél hamarabb. A haderőfejlesztés sem jelenik meg a jövő évi költségvetésben, sem a honvédség létszámának emelésében, sem technikai téren nincsenek kézzelfogható eredmények. Ezzel kapcsolatban is mielőbbi lépésekre van szükség. Kérem a tisztelt miniszter urat, hogy ezekkel kapcsolatos törvényjavaslatokat is nyújtson be, és foglalkozzon ezekkel a hazánk szempontjából, biztonságunk szempontjából nagyon fontos kérdésekkel.
És akkor rátérnék magára a törvényjavaslatra. A közalkalmazottakról szóló törvénybe bekerül, hogy ha írásban megállapodnak a felek, a munkaszerződéstől eltérhetnek a foglalkoztatás során. A Jobbik számára ez a rész is támogatható, rugalmasabbá teszi a foglalkoztatást a honvédségen belül, és ebben a szakmában sok esetben szükség lesz gyakorlati alkalmazására.
A hadigondozási törvény módosításával, a hadiözvegyek járadékának emelésével természetesen egyetért a Jobbik, úgy, ahogy a hadgondozási közalapítvány költségvetési forrásának rögzítése is élvezi a Jobbik támogatását. De ezzel kapcsolatban van olyan kérdés, ami felmerült bennünk, hogy mi lesz a hadiárvákkal, az valahogy kimaradt a javaslatból. Erről majd részletesen Staudt Gábor képviselőtársam fog beszélni.
A honvédelemről szóló törvény módosításaival kapcsolatban az előttem szólók is említették azt az új szabályt, ami bekerült a törvényjavaslatba, miszerint válságkezelés időszakában miniszteri döntés alapján a honvédség szervezetei tekintetében a különleges jogrendi időszakban alkalmazható vezetési rendszer egyes szervezeti elemei a döntéselőkészítő folyamatok hatékonyságának növelése érdekében ideiglenesen működtethetők. Én is kíváncsi lennék arra, hogy ez miért került be a javaslatba, és pontosan ez mit jelent a gyakorlatban.
Az egyenruha-viselés szabályainak újragondolásánál viccesen megemlíthetném azt, hogy ha az állami vezetők műveleti területen egyenruhát viselhetnek, hogy a miniszterelnök úrnak már esetleg gyártják-e a legújabb divat szerint az egyenruháját. De komolyra fordítva a szót, nagyon fontos kérdés az egyenruha viselése. Ugyanis fontos lenne, hogy az emberek a mindennapi életben, a hétköznapokban találkozzanak katonákkal. Ugyanis ez nem történik meg, az utcán nem látunk katonákat, és a hadsereg, a honvédség megbecsülésének, tiszteletének jegyében fontos lenne, hogy többet találkozzanak az emberek a hétköznapokon egyenruhában katonákkal. Az én gyerekkoromban ez még megvolt, nyilván a hadkötelezettség miatt is, de ez a dolog azért is lenne fontos, mert a katonák közelebb kerülhetnének a civil lakossághoz, és növelnék a biztonságérzetet. Újra bekerülne a köztudatba az, hogy van katonaságunk, és annak értelme és célja van a magyar nemzet szempontjából.
Azt, hogy május 21-e a magyar honvédelem napja lesz, természetesen mi is támogatjuk, ez egy fontos dolog, a munkaszüneti nappal együtt a Jobbik maximális támogatását élvezi ez a része a javaslatnak.
A Nemzeti Közszolgálati Egyetemről szóló törvény módosítása viszont kétségeket gerjeszt bennünk, miszerint miniszterközi megállapodás alapján külföldi hallgatók is részt vehetnek a honvédképzésben. Úgy gondoltuk, hogy az eddigi gyakorlat, miszerint a honvédképzésben nem, csak a civil szakokon tanulhatnak külföldiek, jó volt. Nem értjük, hogy miért pont most nyitják meg ezt a lehetőséget, és esetleg nem vet-e fel ez bármilyen kockázatot hazánk számára.
A köztársasági elnök jogkörének bővítését az Alaptörvény felhatalmazása alapján, ami érinti a tábornokokkal kapcsolatos jogviszonyt, kinevezés, előléptetés és megszüntetés tekintetében, alapvetően támogatjuk. Viszont kitérnék egy olyan kérdésre, ami nem a miniszter úr asztala. A köztársasági elnök jogkörének bővítése fontos és támogatandó, viszont az, hogy a köztársasági elnököt a parlament választja és nem a nép, számunkra elfogadhatatlan. A Jobbik programjában szerepel, hogy a köztársasági elnököt ne az Országgyűlés válassza.
Több olyan rendelkezés van, amit nem szeretnék egyenként említeni, a vezényléssel kapcsolatos szabályok, a leszerelési segély, az előmeneteli szabályok bővítése, amiket szintén tudunk támogatni. Viszont kitérnék egy olyan pontra, a 31. §-ra, ami a béren kívüli juttatások megnövelésével kapcsolatos. Ez alapvetően jó dolog természetesen, hogy nőnek a juttatások. Viszont azt is tudomásul kell venni, hogy ha kevesebbet költenénk a hazánk szempontjából lényegtelen dolgokra és a nemzeti érdekeinket nem elősegítő dolgokra, gondolok itt az afganisztáni szerepvállalásra, illetve egyéb olyan költségekre, amiket fölöslegesnek tartunk, akkor több pénz maradna a katonák megélhetési körülményeinek javítására. Ez is egy olyan fontos dolog, amit előtérbe kellene helyezni, és nagyobb mértékű béremelésekre lenne szükség a honvédek részére.
Módosító javaslatokkal fogunk élni az előbb már említett dolgokkal kapcsolatban, a külföldiek Közszolgálati Egyetemen való honvédtiszti képzésével kapcsolatban és egyéb kérdésekben. Reméljük, ezeket a módosítóinkat befogadják, befogadja a kormánypárt.
Összességében, ha ezek megvalósulnak, akkor támogatható a javaslat, élvezi a Jobbik támogatását. Viszont ismételten kiemelném így a felszólalásom végén azt, hogy a haderőfejlesztéssel kapcsolatos kiadásokat növelni kell. Növelni kell a GDP-arányos honvédelmi támogatást, mert továbbra is úgy gondoljuk, hogy elfogadhatatlan az, hogy sereghajtók vagyunk a NATO-tagállamok között ezen a téren is. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Szórványos taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť