HENDE CSABA

Full text search

HENDE CSABA
HENDE CSABA honvédelmi miniszter, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Mindannyian láthatjuk, hogy a minket körülvevő világ igen gyorsan változik. Változik a külső biztonsági környezet, változnak a hazai viszonyok, és változik a honvédség belső helyzete is. Változásra van szükség egy sor területen, a régi törvényi megoldások egyszerűen nem jelentenek megoldást egy sor problémára, vagy éppenséggel hátráltatják a hatékony munkát. A jelen módosítások célja a honvédelmi ágazatot érintő több törvény pontosítása. Arra kérem tehát a tisztelt Házat, hogy igazítsuk a jogszabályt ezekkel az apró pontosításokkal egyfelől a jelen nemzetközi helyzet kihívásaihoz, másfelől pedig a mindennapi élet kívánalmaihoz.
Tisztelt Képviselőtársaim! Rátérve az egyes rendelkezésekre, kezdem a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi törvénnyel. Az ezt módosító javaslat azt teszi lehetővé hangsúlyozottan, kizárólag a Magyar Honvédségnél foglalkoztatott, egyébként több ezer közalkalmazott tekintetében, hogy a felek a törvényben meghatározottaktól írásbeli megállapodás alapján eltérhessenek. Így mód nyílik a közalkalmazott kinevezéstől eltérő, a honvédségen belüli más munkahelyen 44 munkanapot meghaladó foglalkoztatására azzal, hogy ezt a közalkalmazott írásbeli beleegyezéséhez köti a szabály.
Egy nem pontosító, nem formai, hanem igen nagy jelentőségű pontra hadd térjek rá! A hadigondozásról szóló 1994. évi törvény módosítása a kormány méltányossági szándéka alapján a hadiözvegyek járadékát emeli meg az eddigi havi 21 375 forintról 32 062 forintra. Azt gondolom, hogy ez a nagyjából másfélszeresére növekedett összeg, amely évente 128 ezer forintos többletet tesz ki, komoly segítséget jelent majd a már zömmel nagyon idős hadiözvegyeinknek.
A központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjairól és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi törvény, a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezetett intézkedésekről szóló 2011. évi törvény párhuzamos módosítása kimondja, hogy a Honvédelmi Minisztériumban a helyettes államtitkároknak a fő szabálytól eltérően nem főosztályvezetői, hanem csak osztályvezető besorolású titkárságvezetőjük van. Ennek alapja a civil közigazgatástól eltérő sajátos honvédelmi, katonai hierarchia. Ezzel a javaslattal a beosztáshoz kötődő, túlzottan magas rendfokozatok elszaporodása, egyben a rendfokozatok terén érvényesítendő piramiskép megbomlása elkerülhető.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2011. évi törvény módosítása apróbb, a gyakorlati tapasztalatok alapján felmerült részletkérdéseket is tisztáz. Így például a javaslat szerint az úgynevezett szolgálaton kívüli állomány egyértelmű jogalappal viselhet a jövőben honvéd egyenruhát például állami vezetői kinevezés esetén. A módosításnak köszönhetően közjogi értelemben vett békeidőben az esetleges válságkezelési döntések meggyorsítására miniszteri döntéssel ideiglenes döntéselőkészítő szervezeti elemek állíthatók fel. S ha megszavazza a tisztelt Országgyűlés, akkor a honvédelem napja, Budavár visszavételének az ünnepe, 1849. május 21. emlékére mostantól munkaszüneti nap lesz minden, a honvédelemben dolgozónak, nem csak a katonáknak.
A Nemzeti Közszolgálati Egyetemről szóló 2011. évi törvény módosítása a külföldi hallgatók fogadása és ellátásuk rendezése érdekében hoz további részletszabályokat, erre eddig a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hadtudományi karán csak a civil képzéseken nyílt lehetőség. A javaslat elfogadása esetén más állam - szövetséges és baráti államokról van szó természetesen - polgárainak katonai képzésére is sor kerülhet.
A korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről szóló 2011. évi törvény kapcsán a javaslat kölcsönös adatszolgáltatási kötelezettséget rögzít a célhoz kötöttség megjelölése jogi követelményének figyelembevételével a honvédség központi személyügyi nyilvántartó szerve és a nyugdíjfolyósító között.
A honvédek jogállásáról szóló 2012. évi törvény tervezett módosítása rendezi az eddig nem szabályozott köztársasági elnöki jogköröket a tábornokok szolgálati viszonya kapcsán. Létrehoz a javaslat bizonyos közszolgálati életpályamodell-szinkronokat, azaz összehangolja a különböző közszolgálati életpályákat, és ezzel jelentősen megkönnyíti azok átjárhatóságát; mindezen vonatkozásban szövegpontosító javaslatokat teszünk. Egyszerűsítjük a javaslat szerint a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi törvény hatálya alatt állók esetleges honvédségi átvételét; ilyen például, mondjuk, egy rendőrnek a honvédségbe történő átigazolása és annak katonai kiképzése.
Rendezi a javaslat a beosztási előmenetel egyes kérdéseit a várakozási idő függvényében. Az alacsonyabb bérezésű legénységi és altiszti állománynak ez év január 1-je óta járó havi bruttó 10 ezer forintos kiegészítő juttatást kiterjeszti azokra is, akik még szerződéses pályakezdőként alapkiképzésen nem estek át, de akikre a továbbiakban altiszti beosztásokban számítunk.
Átmeneti szabály, miszerint 2017. december 31-ig a főhadnagyok idő előtt kinevezhetőek magasabb beosztásba. Erre a nyugdíjkorhatár kitolódásával összefüggően átalakuló karrierkép és előmeneteli idő okozta zavarok elhárítására van ideiglenesen szükség. A javaslat a gyakorlati tapasztalatokra figyelemmel pontosítja a szolgálatteljesítési kötelezettség alóli mentesítés ideje alatt a felmentési időre járó távolléti díj folyósításának szabályait is.
A módosítás lehetőséget ad a főigazgatónak, hogy a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatnál, a szolgálat teljesítményértékelésénél az általában irányadó szempontokon túl további szempontokat és tartalmi elemeket határozzon meg, és ennek érdekében az eltérő szabályokat is megalkossa.
Röviden, tehát ezekről a kérdésekről szól ez a törvényjavaslat. Arra kérem a tisztelt képviselőtársakat, hogy ezt, a honvédség munkáját egyszerűbbé és gördülékenyebbé tevő javaslatot tárgyalják meg és fogadják el. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť