TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm a hasznos felszólalást; valóban nem aktuálpolitikai kérdésekkel foglalkozik, hanem az ország egy térségének fejlődése a felszólalásának témája. Azt tudom mondani a felszólalására, hogy természetesen a kormány nyitott az értelmes vitára, minden konstruktív javaslatra. Minden javaslatot, kezdeményezést meghallgatunk, természetesen megfontolunk.
(8.20)
Nagyon fontos célja és feladata a kormánynak a vidék gazdaságának és infrastruktúrájának a fejlesztése. Ez kiemelt kormányzati célként is tekinthető.
Abban a helyzetben vagyunk, hogy Brüsszel ezen céljainkkal maximálisan egyetért. A konver-gencia-régiók támogatását fő prioritásként kezeli Brüsszel is és hazánk is, és így lehetőség van arra, hogy a magyar vidék valóban hatékonyan és érezhetően tudjon előrelépni a fejlődésben. Ezzel természetesen megnyílik az alföldi régiók számára is egy stabil fejlődés a 2014-2020-as európai uniós költségvetési időszakban.
Valóban igaz az, hogy az alföldi régiók bizonyos tekintetben elmaradottabbak a fejlettebb központi és nyugati térségektől, elsősorban az egy főre jutó GDP tekintetében vagy a működőtőke-állomány összehasonlításában, de azért az nem mondható, hogy az alföldi megyékben nincs előrelépés és nincs fejlődés.
Engedje meg, hogy elmondjak néhány fejlesztést, amely az elmúlt időszakban valósult meg. Ilyen például a Schaeffler-csoporthoz tartozó FAG új 70 millió eurós beruházása, amellyel új gyárat alapítottak a debreceni ipari parkban, ami 1100 embernek ad munkát. De a nyíregyházi legógyár bővítése is 250 új munkahellyel már 1500 munkavállalót foglalkoztat, vagy a Szolnokon megvalósuló magyar-kínai közös beruházásban a citromsavgyár is 440 új munkahelyet teremt. Ezek példák arra, hogy igenis az Alföldön is lehet munkahelyet létrehozni.
Nagyon fontos dolog, hogy a 2014-2020-as EU-s pénzügyi költségvetési időszakban ezeket a forrásokat a vidék javára hatékonyan tudjuk felhasználni. Ezt elsősorban a terület- és településfejlesztési operatív program fogja majd biztosítani, amelynek mintegy 1200 milliárd forintos fejlesztési forrása van, amelyből lényegében az egész ország részesül, Budapest és Pest megye kivételével. Ezen fejlesztési források alapvetően a megyei önkormányzatok számára, a megyei jogú városok számára lesznek biztosítva, nekik kell fejlesztési terveket, koncepciókat készíteni, amit nagy részben már el is készítettek, és ez fogja biztosítani az összehangolt és következetes fejlődését az adott megyének az adott térségben. Például az alföldi megyékbe ebből a forrásból, a TOP forrásából 460 milliárd forint fog érkezni, amelyből a megyei jogú városok 153 milliárdot, a megyék 197 milliárdot és a városi térségek pedig 113 milliárd forintot fognak felhasználni, saját döntés, saját elhatározás, saját elképzelés alapján.
Tisztelt Képviselő Úr! A tekintetben, hogy ezen európai uniós és nemzeti források felhasználása miként és hogyan fog történni, erről a helyiek fognak dönteni. Ha az ön kezdeményezésére a helyi érintettek, a helyi szereplők, a megyei jogú városok, a megyei önkormányzatok, a járások úgy fogják gondolni, hogy alföldi bizottságot kell létrehozni, akkor azt ott helyben kell kezdeményezni. Ha a helyben érintettek úgy fogják látni, hogy szükséges az efféle összefogás, akkor azt kezdeményezni fogják, és ezt a kezdeményezést természetesen a kormány meg fogja fontolni, hogy jogi alátámasztással létrehozza-e. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť