DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! A kormány az energiapolitikát az Országgyűlés által 2011-ben elfogadott nemzeti energiastratégia mentén, a civil és tudományos szervezetekkel, valamint az iparág képviselőivel egyeztetve valósítja meg. Ennek megfelelően az energiahatékonyság növelése és az állam aktív energiapiaci szerepvállalása mellett a jövőben is támogatjuk a megújuló energiaforrások alkalmazását, és a Paksi Atomerőmű kapacitásfenntartása érdekében is megtesszük a szükséges lépéseket. Önökkel ellentétben a kettőt mi nem egymással szemben, hanem egymást feltételezve valósítjuk meg.
Képviselő asszony által idézett, mindössze 500 fővel elvégzett online kutatás eredményeinek az MVM-csoport legfrissebb közvéleménykutatása ellentmond. A TNS Hoffmann által az MVM-csoport számára 2014. április 30. és május 14. között ezer főnél több, 15 évesnél idősebb lakosság körében végzett reprezentatív, személyes megkérdezésen alapuló közvéleménykutatás szerint a lakosság 74 százaléka támogatja, hogy Magyarországon atomerőmű működik, és a Paksi Atomerőmű kapacitásfenntartásával a magyar lakosságnak 58 százaléka kifejezetten egyetért, felismerve az energiaellátás biztonságának és megfizethetőségének alapvető kérdéseit. A megkérdezettek a villamos energia árának megfizethető szinten tartását és az ország energiafüggőségének csökkentését tartják a paksi beruházás legfőbb eredményének.
Az új atomerőműblokkok létesítése kedvezően hat a széndioxid-kibocsátásmentes energiatermelésre, és ennek is van gazdaságélénkítő hatása.
A hazai megújuló alapú villamosenergiatermelés piacán valóban egy szerkezeti váltásnak vagyunk tanúi, a vidéki területek felzárkózását is segíti az ön által is említett helyben előállítás és helyi felhasználás elvének a biztosítása.
Minden bizonnyal elkerülte képviselő asszony figyelmét az a tény, hogy az Európai Unió bizonyos országaiban olyan mértékű végfelhasználói áremelkedést és rendszerszabályozási problémákat okoztak az attraktív támogatási rendszerek, hogy az EU-nak legalább 12 országában negatív tartalmú, visszamenőleges hatályú szabályozásra volt szükség. Mindez az Európai Bizottságot is intézkedésre sarkallta. Az idén április 9-én megjelentetett, 2014-2020 közötti időszakban nyújtott környezetvédelmi és energetikai támogatásokra vonatkozó új iránymutatásban szigorú feltételeket írtak elő a megújuló energia alapú villamos energia létesítményeinek támogathatóságára. Ezeknek a folyamatoknak az ismeretében a kormány számára megerősítést nyert, hogy a megújuló energia azon alkalmazását kell előnyben részesíteni, amely egyértelműen hozzájárul mind a lakossági, mind az ipari energiaárak csökkentéséhez. Ezért a 2020-ig tartó időszakban a már működő termelési támogatási elv fenntartása mellett, azzal egyidejűleg az energiafogyasztás energiahatékonysági intézkedésekkel való csökkentését - tehát a fajlagos felhasználás csökkentését - és elsősorban a fűtési célú megújulóenergia-felhasználás növelését tervezzük. Ehhez kérjük képviselő asszony és az LMP támogatását is.
Köszönöm, hogy megtisztelt figyelmével. Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť