DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ

Full text search

DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ
DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ, a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Csak korrekten. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kicsit sajnálatosnak tartom, hogy az elnök úr, a bizottság elnöke a konkrét ügy ismertetése helyett történelmi fejtegetésekbe kezdett, és ezzel kívánta befolyásolni a tisztelt Ház döntését. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.) Kérem, hallgassanak figyelemmel, csendben végig! Én úgy gondolom, hogy a konkrét ügyről kellene beszélni, és most megkísérlem ezt előadni.
A Budai Központi Kerületi Bíróság megkeresésben kérte az Országgyűlés döntését Juhász Ferenc országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztése tárgyában, mivel ellene dr. Orbán Viktor feljelentést tett becsületsértés vétsége miatt. A feljelentés szerint, idézem: “Juhász Ferenc 2002. november 6. napján az Info Rádiónak nyilatkozott, amelynek során egyebekben a következőket mondotta: Medgyessyt azért fogadja Bush elnök, mert reményét látja annak, hogy nem egy antiszemita, nagyon sok esetben értelmetlenül nacionalista és szavahihetetlen kormányfővel áll szemben, hanem egy olyannal, akit a partneritás alapján kezelhet.” Ez áll a feljelentésben. (Taps az MSZP soraiban. - Közbeszólás a Fidesz soraiból: Szégyelljétek magatokat! - Közbeszólások.)
A magyar nyelv szabályai… Elnök úr, kérem… (Folyamatos közbeszólások.) Kérem a képviselőtársaimat, eléggé be vagyok rekedve ahhoz, hogy nem tudok kiabálni, kérem a tisztelt Házat, ha érdekli az ügy további része, akkor szíveskedjék tekintettel lenni a hangszálaimra, mert nem tudom túlkiabálni ezen állapotomban ezt a zajt. A magyar nyelv szabályai és logikája Juhász Ferenc miniszter úrra is vonatkoznak, a hangfelvétel őrzi a mondottakat, így most nem az a kérdés, hogy elhangzott-e a kijelentés vagy nem, a legfontosabb kérdés az, tisztelt Ház, hogy a Ház mi mellett foglal állást: a közélet tisztasága mellett, a felelős közszereplés, illetve az emberi méltóság és tisztesség védelmében vagy pedig a következmények nélküli rágalmazás, gyűlölködés mellett.
A mentelmi bizottság az ügyet 2003. február 5-ei és 19-ei ülésén tárgyalta. Juhász Ferenc miniszter úr kormányzati teendői ellátása miatt az üléseken személyesen nem tudott megjelenni. Erről mindkét alkalommal írásban értesítette a bizottságot, és ebben az álláspontját is közölte, jelesül, az ügyben polgári peres eljárás is folyamatban van. Kérte a bizottságot, hogy a döntéshozatal során az ismert tények, a bizottság eddigi gyakorlata és ne a személyek korábbi, illetve jelenlegi közéleti szerepe legyen a meghatározó; az Országgyűlés döntésének aláveti magát.
A 36/1994. számú AB-határozat rendelkező része utal arra, hogy a becsület csorbítására alkalmas tényállítás híresztelése, illetve ilyen tényre közvetlenül utaló kifejezés használata csak akkor büntethető, ha a becsület csorbítására alkalmas tényt állító, híresztelő, illetve ilyen tényre közvetlenül utaló személy tudta, hogy közlése lényegét tekintve valótlan. Jelen esetben véleményünk szerint Juhász Ferenc miniszter úr tudhatta, hogy tényállítása valótlan. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Bűnöző!)
A mentelmi jog felfüggesztésére igennel szavazók álláspontja szerint az Alkotmánybíróság azon döntése, amely szerint a közszereplő többet köteles elviselni, nem vonatkozik a jelen ügyben történt szembeállításra, továbbá nem köteles elviselni a közszereplő politikus a valótlan tényállítást. Egyébként Juhász Ferenc képviselő úr idézett nyilatkozata nem függ össze képviselői tevékenységével, azt hivatalban lévő miniszterként tette, és az ebben megfogalmazott kijelentések súlyosan dehonesztálóak.
(19.20)
Tisztelt Ház! A bizottság február 5-ei ülésén is említésre kerültek Juhász Ferenc miniszter úrnak itt a parlamentben 2002. november 12-én elhangzott szavai, amelyek a parlamenti jegyzőkönyv tanúsága szerint a következőképpen hangzottak: “Teljesen természetesen, ha a dolog peres eljárásra kerül, én vállalom azt, amit az Info Rádióban mondtam” s a többi s a többi. (Nagy zaj az ellenzéki oldalon.)
Amennyiben a miniszter úr novemberi álláspontja nem változott, kötelességünk lehetővé tenni férfias vállalásának teljesülését. Az MSZP képviselőcsoportja nem teheti ki miniszterét annak a vádnak, hogy a bírósági eljárás vállalása helyett, megfutamodva mentelmi joga mögé bújik, amely egy honvédelmi miniszternél különösen méltatlan lenne. Ezt önök nem tehetik meg. (Nagy zaj.) Még egy mondat, képviselő urak, és rögtön befejezem.
Könnyítheti a döntést az is, hogy a mentelmi jog felfüggesztésével a tisztelt Ház tulajdonképpen nem foglal állást az ügyben, hanem lehetőséget ad a feleknek, hogy mindenki számára megnyugtatóan tisztázzák a vitás kérdéseket.
Mindezek alapján a többségi döntés hiányában a mentelmi bizottság igennel szavazó tagjai javasolják Juhász Ferenc országgyűlési képviselő úr mentelmi jogának felfüggesztését.
Köszönöm a türelmüket. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť