DR. KERÉNYI JÁNOS

Full text search

DR. KERÉNYI JÁNOS
DR. KERÉNYI JÁNOS, a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Győri Városi Bíróság megkeresésében indítványozta dr. Horváth Balázs országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, mivel ellene rágalmazás vétsége miatt tett feljelentést Dióssy László és dr. Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének tisztségviselői.
A feljelentés tartalma szerint dr. Horváth Balázs 2001. június 18-án közleményt adott ki, amely szerint ha és amennyiben a települési önkormányzat a gázközművagyon rendezése eredményeként forráshoz jut, úgy a Zongor-Dióssy páros 2 százalékos sikerdíjat kap. A feljelentés szerint a kijelentés becsületük súlyos csorbítására alkalmas.
A mentelmi bizottság az ügyet a 2003. február 19-ei ülésén tárgyalta. A mentelmi jog felfüggesztése tárgyában 5 igen és 5 nem szavazat miatt nem alakult ki többségi álláspont. A nemmel szavazók álláspontja szerint a feltételes módban fogalmazott közleményben foglaltak nem lépik túl a véleménynyilvánítás szabadságának alkotmányos korlátait, ezért nem javasoljuk a mentelmi jog felfüggesztését.
A 36/1994. alkotmánybírósági határozat indoklásában az Alkotmánybíróság álláspontja szerint kiemelkedő alkotmányos érdek az állami és helyi önkormányzati feladatokat ellátó szervek és személyek tevékenységének nyilvános bírálhatósága. Márpedig a TÖOSZ a települési önkormányzatok érdekképviseletét látja el, így tisztségviselőinek az átlagosnál több bírálatot kell eltűrniük.
Tehát a fentiek alapján, többségi döntés hiányában a mentelmi bizottság nem javasolja dr. Horváth Balázs mentelmi jogának a felfüggesztését.
Köszönöm szépen a szót, elnök úr. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Bravó! - Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť