KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR (SZDSZ): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Akárhogy is van, egy biztos: 12-én a döntés megszületett, ráadásul - egyetértek miniszterelnök úrral abban, hogy - történelmi jelentőségű döntés született. A népszavazáson részt vevők több mint 83 százaléka, több mint hárommillió ember igent mondott Magyarország európai uniós csatlakozására. Azzal is egyetértek egyébként, köszönet illeti mindazokat, akik ebben részt vettek 1988-90-től kezdve, mind az itt élő tízmillió magyar állampolgárt, hiszen ők azok, akik ennek a feltételeit megteremtették. Természetesen külön köszönet illeti azokat, akik elmentek szavazni, hiszen a demokrácia a részvételről szól, azok részvételéről, akik igennel szavaztak, meg azok részvételéről is természetesen, akik nemmel szavaztak. Őket is köszönet illeti a választáson való részvételért. Akik meg nem mentek el, őket pedig azok képviselték, akik elmentek, és véleményt nyilvánítottak ebben a kérdésben.
Ennek a népszavazásnak a jelentése egész egyszerűen az, hogy Koppenhága után most már végérvényesen eldőlt, Magyarország csatlakozik az Európai Unióhoz. Ennek a népszavazásnak a jelentősége kettős, tisztelt képviselőtársaim. Egyrészt nem lehet eleget hangsúlyozni: mi magunk dönthettünk ebben a kérdésben. Erre az elmúlt évtizedekben vajmi kevés példa volt. Magunk dönthettünk már a rendszerváltásról is, magunk dönthettünk Magyarország NATO-tagságáról is, és most magunk dönthettünk arról, hogy csatlakozunk az Európai Unióhoz.
A másik jelentősége a döntésnek, hogy a mi meggyőződésünk szerint egész egyszerűen elrendeztük a jövőt. Elrendeztük Magyarország biztonságos jövőjét, és elrendeztük ráadásul a kiszámítható jövőt gyermekeink, unokáink számára. Természetesen nem dőlhetünk elégedetten hátra ez után a népszavazás után, hiszen a csatlakozásig számos teendőnk van. Egyetértek azokkal, akik erről beszélnek most már. Nem érdemes különösebben vitatkozni a népszavazás körülményeiről, az azt megelőző időszakról, hiszen rendkívül fontos teendőnk van az ország felkészítésében. Az emberekben nagyon sok kérdés feszül még, amelyekre választ várnak. Fel kell készítenünk a mezőgazdaságból élőket, a kis-, középvállalkozásokat azokra a kihívásokra, amelyek a versenyfeltételek erősödése miatt érik őket. Fel kell készülnünk arra, hogy az uniós támogatásokhoz pályázatok útján lehet jutni, érdekeltek vagyunk ugyanis abban, hogy sikeresen pályázzunk, mert látni kell: érdekünk, hogy az előnyökből minél többet megszerezzünk az ország számára, ezzel szemben viszont a hátrányoktól minél inkább legyünk képesek távol tartani magunkat.
Számos alkalommal elmondtuk a kampányban is, hogy az európai uniós csatlakozás nem egyszerűen gazdasági kérdés, egy értékközösséghez csatlakozunk. Ezen keresztül Magyarország gazdagodni fog, mint ahogy mi is gazdagítani fogjuk Európát a kultúránkkal, a hagyományainkkal, a történelmünkkel, a tehetségünkkel. A Szabad Demokraták Szövetsége megalakulása óta politizált az uniós kapcsolódás érdekében, megalakulásunk óta képviseljük azt az értékrendet, amelyet Európa jelent. Ezért is nem volt kérdés számunkra az uniós csatlakozás, ezért is van talán az, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége támogatói körében 95 százalékos az európai uniós csatlakozást támogatók aránya. Ugyanakkor azonban természetesen nem gondoljuk azt, hogy a mi kampányunk következménye a részvétel és a nagyon sok igen, azt gondolom, hogy mindenkié, aki egyértelműen letette a voksát és az álláspontját az uniós csatlakozás mellett.
Tisztelt Képviselőtársaim! Azok, akik elmentek szavazni, győztek. Ne vegyük el az örömüket, a történelmi döntés feletti örömüket! Azt gondolom, mindnyájunk közös célja kell hogy legyen, és ebben is egyetértek az előttem szólókkal, hogy minél sikeresebb legyen a csatlakozás, minél inkább illeszkedjünk az Unióhoz. Mostantól kezdve határozza meg ez a politikai vita tárgyát! Ebben a Szabad Demokraták Szövetsége mindenkinek partnere.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť