KOVÁCS LÁSZLÓ

Full text search

KOVÁCS LÁSZLÓ
KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Tisztelt Ház! Teljes mértékben egyetértek a kormány nevében is azzal, amit hangsúlyozott, hogy történelmi jelentőségű az a döntés, amely a csatlakozás mellett szólt, amely biztosítja Magyarországnak a fejlődés élvonalába kerülését, a magyar állampolgárok, a ma élő és az utánunk következő generációk biztonságosabb és jobb életét, amely biztosítja a nemzet újraegyesítését - szomszédaink csatlakozásának következtében -, és amely biztosítja az európai újraegyesülési folyamat előrehaladását is, és ezzel azt, hogy Európa, amely tágabb hazánkat, tágabb környezetünket jelenti, meghatározó szerepet, történelméhez méltó szerepet és számunkra is előnyös szerepet tudjon játszani a világ sorsának alakításában.
Egyetértek azzal is, hogy van okunk örülni. Van oka örülni mindenkinek, aki a csatlakozás mellett döntött és így szavazott. Van oka örülni mindenkinek, aki ennek érdekében dolgozott: pártoknak, politikusoknak, civil szervezeteknek, közéleti személyiségeknek, a médiának. És annak is van oka örülni, aki otthon maradt vagy nemmel szavazott, mert az eredményből ugyanúgy fog részesülni, mint azok, akik igennel szavaztak, vagy akik ezt igyekeztek előmozdítani. Van oka még annak is örülni, aki nyíltan a csatlakozás ellen érvelt, meggyőződése szerint, vagy aki felemás megnyilatkozásaival inkább elbizonytalanította, inkább távol tartotta, semmint részvételre ösztönözte volna a választókat, hiszen az eredményt, a csatlakozás előnyeit ugyanúgy fogják élvezni, mint azok, akik a nemzet sorsáért érzett felelősségüket nem így, hanem éppen ellenkező módon értelmezték.
Szeretném újra megerősíteni, hogy a sikerhez szükség volt tízmillió magyar állampolgár áldozatvállalására. Szükség volt négy parlament és öt kormány egymásra épülő tevékenységére. Sajnálom, hogy megjelent, mégpedig egy rangos civil szervezettől, olyan nyilatkozat, amely csak három kormányt és három miniszterelnököt említ, meglehetősen önkényesen szelektálva. Én azzal értek egyet, amit a frakcióvezető úr az előző felszólalásában mondott, hogy ez egy olyan folyamat volt, amelyben valóban egymásra épült a különböző egymást követő kormányok tevékenysége, hiszen az irány megszabása éppoly fontos, mint a tárgyalások eredményes lezárása és minden, ami közte történt és történik.
Meggyőződésem, hogy a tanulságokat le kell vonni. Túl azon, hogy a tanulság egy része alapján köszönetet mondunk mindenkinek, aki részese volt a sikernek, aki részvételre, igenre buzdított, aki elment és szavazott, vagy aki részt vett a lebonyolításban. A tanulsághoz tartozik az is, hogy le kell vonniuk a szakembereknek a szakmai tanulságokat a kampányból. Azt gondolom, hogy nem politikai indulatok szerint kell a kampányt megítélni, hanem szakmai szempontok szerint, mert a kampány alapvetően szakmai kérdés. Politikai szempontokat már csak azért is kár keresni, mert közismert dolog, hogy különféle politikai nézeteket valló tekintélyes emberek irányították a közalapítvány kuratóriumának a munkáját.
Azzal is egyetértek, hogy a kölcsönös vádaskodásokat abba kell hagyni, hiszen a pártoknak megvan a lehetőségük, hogy saját maguknak elemezzék, hogy saját kampányuk a részvételt vagy inkább a távolmaradást ösztönözte-e. A közvélemény pontosan emlékszik arra, hogy ki hogyan érvelt a kampányban, ki hogyan érvelt az elmúlt hónapokban, sőt arra is, hogy ki hogyan érvelt az elmúlt években. A közvélemény pontosan emlékszik erre, és meghozza a maga ítéletét.
Egyetértek azzal is, hogy van bőven feladat, és erre kell összpontosítani. Folytatni a felkészítést, a gazdaság versenyképességének erősítését, a jogrend harmonizációjának befejezését, az intézmények kiépítését, az államigazgatás felkészítését és az emberek felkészítését arra, hogy élni tudjanak a csatlakozás, a tagság nyilvánvaló előnyeivel.
Tisztelt Ház! Én jó gondolatnak tartom (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) a nagybizottság életben tartását, a kormány részéről készek vagyunk ezt konkrétan megvizsgálni, és a konszenzushoz, amit remélek, hozzájárulni.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť