HERÉNYI KÁROLY

Full text search

HERÉNYI KÁROLY
HERÉNYI KÁROLY (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Ház! Természetesen az első mondat a köszöneté, a köszöneté minden magyar választópolgárnak, aki az urnák elé járult szombaton, és ehhez a rendkívül felelősségteljes döntéshez, ennek sikeréhez hozzájárult. Természetesen köszönet azoknak is, akik távolmaradásukkal nem vettek részt a szavazáson, az ügydöntő népszavazáson. Talán abban bíztak, hogy elegen lesznek nélkülük is azok, akik az igenre szavaznak.
Racionális döntést hoztak a választópolgárok; racionális döntést, mert ez a kampány, ami mögöttünk van, nem úgy fog beíródni a magyar történelemkönyvbe, hogy a kampányok legfényesebbike volt. Én sem hiszem el, hogy az MSZP mozgósítására vagy a kampány mozgósítására ment volna el hárommillió ember szavazni, sokkal mélyebb, sokkal bölcsebb gyökerei vannak ennek az igen döntésnek.
A baj az, hogy a népszavazás véget ért, a referendum sikeres és eredményes, viszont úgy tűnik, hogy a kampány nem ért véget. Ezt be kellene fejezni, hiszen ha a következő esztendőnek ebben a hangulatban vágunk neki, akkor nem sok jót remélhetünk az eredményeket illetően. Természetesen elemeznünk kell, hogy mi volt az alacsony részvétel oka. Talán a rossz, színvonaltalan kampány, talán időnként a személyeskedő, személyeskedéstől sem mentes politikai viták, talán a távol maradók a kormánnyal szembeni ellenérzésüknek adtak hangot, vagy ezt fogalmazták meg távolmaradásukkal. Mindenesetre érdemes ezt elemezni, hogy ebbe a hibába a következő időszakban ne essünk, hiszen nagyon nagy feladatok állnak előttünk.
A Magyar Demokrata Fórum frakciója, minden tagja és azok nevében, akik részt vettek a népszavazáson, kikérem minden olyan politikus minősítését, amely őket nem olyan színben vagy nem olyan fényben tünteti föl, amelyet megérdemelnek. Nagyon sokat tettek annak érdekében, hogy ez a népszavazás eredményes legyen. Ez nem egy kormány sikere, hanem, ahogy előttem már elmondták, négy választási ciklus öt kormányának a sikere. Hiszen Antall József jelezte igényünket az európai uniós tagságra, utána Boross Péter kormánya volt az, amely a csatlakozási szerződés folyamatát, előkészületeit megindította. A fejezetek közül kettőnek a tárgyalása jutott a Horn-kormány idejére. A Fidesz-kormány alatt a fejezetek zöme lezárult sikeresen és eredményesen, és a jelenlegi kormány fejezte be az utolsó két vagy három fejezet tárgyalását. Tehát nagy baj az, ha bármely kormány vagy bármely politikai erő megpróbálja a nemzet sikerét önös céljaira kihasználni.
Még egyszer kérem a politika felelős vezetőit, és itt a kormánypártoknak különös felelőssége van, hiszen az, hogy az ellenzék kritizálja a kormány működését, egy természetes állapot és joga, de a kormány és a kormánypártok ne essenek abba a hibába, hogy ellenzéki szerepet fölvéve kritizálják az ellenzék működését, mert nem ez a dolguk. A dolguk az, hogy az ország szekerét eredményesen előremozdítva vigyék előre, mert ez szolgálja a nemzetgyarapodás esélyét és az uniós csatlakozás sikerét.
Kérem, hogy a politika minden felelős szereplője fogadja meg a Magyar Demokrata Fórum tanácsait, és a következő egy esztendőben ennek szellemében cselekedjünk.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť