KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR (SZDSZ): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Már kedves izgága fideszes képviselőtársaim bekiabálásaiból is látszik, hogy a kérdés valóban vitára érdemes. Nem véletlen, hogy hetek óta folyik is erről a vita. Most a felszólalásomban az adókról szóló vitának egy másik vetületéről szeretnék szólni.
(13.50)
És először a bekiabáló képviselőtársaim figyelmét hadd hívjam fel arra, hogy akkor, amikor a gazdaság növekedése meglehetősen nagy volt, és lehetőség lett volna az adóterhek csökkentésére, ezt sikerült elmulasztaniuk, pedig a növekedés ennek a feltételeit megteremtette volna.
Persze, hozzáteszem, hogy természetesen feltétele az adócsökkentésnek a kiadások csökkentése is, merthogy kevesebb kiadást követelni és közben kevesebb adóért kiáltani, az biztosan nem megy. Persze, lehet az adók csökkentésének… (Dr. Áder János: A Medgyessy-csomag erről szól!) természetesen a gazdaság fejlődése és a gazdaság fejlődése adta lehetőség, de be kell látnunk, hogy az adócsökkentés egyik legnagyobb gátlója maga a politikus, például Áder János képviselőtársam, aki itt most bekiabálásokkal igyekszik ösztönözni engem a felszólalásra. (Dr. Áder János: A helyes útra terellek!)
A politikus ugyanis, tisztelt képviselőtársaim, azért, mert ígérget - ez persze, belátom, vonzó dolog, csak nem mindig célszerű ilyen ügyekben -, osztogatni akar. (Közbekiabálások az ellenzéki sorokból.) Sokszor ez indokolt, hiszen nagyon sokan vannak olyanok, akik erre adott esetben rászorulnának; és természetesen akadálya a politikus akkor, amikor választási kampányban túlígéri magát, olyanokat ígér, amik teljesíthetetlenek. (Moraj az ellenzéki padsorokban. - Márton Attila: Ezt tettétek!) És nem kell jelentkezni önként, képviselőtársaim, mindenki tudja, hogy önök ezt tették természetesen. (Nagy zaj. - Taps a kormánypárti padsorokban.) Ennek aztán van egy olyan következménye, hogy nem teljesít, és ekkor meginog a politika iránti bizalom, vagy teljesít, és akkor adott esetben béklyót vet a gazdaság fejlődésére. (Folyamatos zaj.)
Ezért, tisztelt képviselőtársaim, a helyes megoldás: az adóterhek csökkentésén keresztül elérni, hogy legyen egy erős, fejlődőképes, növekvő és fenntartható növekedési pályán lévő gazdaság, és ezután az ezen gazdaság által megtermelt többleteket osztani szét, megint csak a gazdaság biztosította keretek mentén. Az adócsökkentés több pénzt hagy a jövedelemtulajdonosoknál, akik azt jobban tudják felhasználni, mint amennyire az állam képes helyettük megtenni, növeli a versenyképességet - erre szükségünk van, hiszen a környezetünkben olyan intézkedések történnek, amelyek erre kell hogy ösztönözzenek minket -, kiszámítható viszonyokat teremt, stabil viszonyokat ezáltal a befektetők számára, aminek következtében munkahelyek keletkeznek, és az adócsökkentés kisebb államot igényel, illetve jelent, amelyik ezért racionálisabban működik, átláthatóbbá válik, kisebb lesz a korrupció lehetősége, hatékonyabb lesz ezen keresztül, és valóban csak a rászorulókat támogatja majd.
Ebben a vitában, tisztelt képviselőtársaim, minden politikai párt az adócsökkentés mellett foglalt állást, annak a híveként jelent meg a nyilvánosság előtt, és valóban, az országnak érdeke, hogy politikai ciklusoktól függetlenül a gazdaság kiszámíthatóan fejlődjön, ráadásul kell hogy legyenek olyan ügyek, amelyekben pártpolitikai vitákon túlmutató konszenzus alakítható ki. Úgy tűnik, az adócsökkentés ügye egy ilyen ügy. Éppen ezért a Szabad Demokraták Szövetsége kezdeményezi úgynevezett adócharta elfogadását, ahol a politikai pártok vállalják, hogy folyamatosan csökkentik az emberek és a vállalkozók, vállalkozások adóterheit, folyamatosan törekszenek arra, hogy az adórendszer egyszerűsödjön, és ezen keresztül kiszámítható viszonyokat teremtsünk, megint csak függetlenül a politikai ciklusoktól; és végül vállalják, hogy folyamatosan törekszenek az állam újraelosztó szerepének csökkentésére, és ezzel mintegy vállalják természetesen azt is, hogy az egyensúlyt nem a bevételek növelésével, hanem a kiadások csökkentésével próbálják majd megteremteni.
Mert, tisztelt képviselőtársaim, egy dolog a retorika, és más dolog a mögötte lévő valódi tartalom. A Szabad Demokraták Szövetsége arra törekszik, hogy ez a valódi tartalom jelenjen meg, törekedjen mindenki az adók csökkentésére, ezen keresztül stabilizáljuk a magyar gazdaságot és az ország hosszú távú jövőjét.
Köszönöm szépen figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť