DR. TURI-KOVÁCS BÉLA

Full text search

DR. TURI-KOVÁCS BÉLA
DR. TURI-KOVÁCS BÉLA (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A kormány, személyesen Medgyessy Péter a kormányprogramban azt ígérte a magyar vidéknek, a gazdatársadalomnak, hogy csökkentik a vidéken élők hátrányait, megerősítik a falvak életképességét, munkahelyeket teremtenek a falvakon. A falvakon élők pedig másfél év alatt azt kellett tapasztalják, hogy az önkormányzataik csődközelbe kerültek, az egészségügyi ellátásuk ellehetetlenül, az iskoláik fenntartása már-már meghaladja a település teherbíró képességét, és megkezdték a kistelepülési posták bezárását is. Eközben pedig arról hallanak, hogy folyik a vidékfejlesztési program.
Önök legfőképpen azt ígérték, hogy megteremtik a mezőgazdaságból élők - idézem szó szerint: - méltányos jövedelmét. Másfél év alatt kiderült, hogy önök azt értették a méltányos jövedelem alatt, hogy veszteségessé tették a tejtermelést, a sertéstartást, a baromfitartást, a zöldségtermelést, és az alágazatokat lehetne tovább sorolni.
(13.40)
Mézesmadzagként legfőképpen pedig azt ígérték, hogy az Európai Unióból származó előnyök maximumát fogják biztosítani a magyar vidéknek, a mezőgazdaságnak, és a támogatásokat, a segítséget arra adják, hogy megszüntetik a piaci zavarokat, egyenlő pozíciókat teremtenek.
Ígérték továbbá, hogy az agrártámogatáson belül a fejlesztési támogatások arányát jelentősen megnövelik. Az elmúlt másfél évben megszüntették a géptámogatást, a kedvezményes hiteleket, és ezzel lehetetlenné tették a tőkeszegény gazdák számára, hogy felkészüljenek az Európai Unióban meglévő kiélezett gazdasági versenyre. Csődhelyzetbe kerültek közben a sertéstartók, a baromfitartók, a zöldségtermelők.
Az igazság órája azonban most elérkezett, mert másfél évi tehetetlenkedés után be kellett ismerniük, nem voltak képesek megfelelni a brüsszeli elvárásoknak, kénytelenek a földalapú egyszerűsített kifizetési módot választani a támogatások eléréséhez. Önök az előző kormánytól készen kapták azt a kifizetési rendszertervet, amelyet 2002. december 31-ig ütemezetten meg lehetett volna valósítani. Ehelyett új megoldásokkal kísérleteztek, ezt viszont Brüsszelben alkalmatlannak ítélték. Ezt a súlyos mulasztást most megpróbálják sikerként beállítani, arra hivatkoznak, hogy 3,4 millió hektár helyett 4,3 millió hektár területre igényelhetnek támogatást az érdekeltek.
Ami az igazi megtévesztés, hogy önök a pénzelosztásnál arról beszélnek, hogy speciális magyar rendszert kívánnak elfogadtatni. Csakhogy a miniszter úr bizottsági ülésen mondta el, hogy nincs ilyen rendszer, és az itt lévő brüsszeli küldöttek megerősítették, hogy ezzel a magyar kormány nem rendelkezik szabadon.
A miniszterelnök úr most elismerte, hogy a tárca az elmúlt másfél esztendőben sikertelen volt, és hozott egy helyes döntést: eltávolította az FVM-ből azt a közigazgatási államtitkárt, akit eddig a tárca egyik meghatározó irányítójaként ismertünk.
Miniszterelnök úr, meg kell kérdeznem öntől még távollétében is: ez a döntés annyit jelent, hogy eddig ezt a tárcát a közigazgatási államtitkár irányította? Viselte a felelősséget? A gazdákat azonban elsősorban nem ez érdekli, nekik kérdéseik vannak. A 2004. évre konkrétan és az ezt követő évekre milyen támogatásokra számíthatnak a mezőgazdaság résztvevői? Mennyi lesz a támogatás a növénytermelők, az állattenyésztők, egyáltalán az egyes ágazatok számára? Mennyi lesz ebből az Európai Unióból származó és ágazatonként megjelenő támogatás? Mire számíthatnak a gazdák nemzeti támogatás címén, és kik érhetik el ezt a nemzeti támogatást?
Az annyit ígért vidékfejlesztési programot pedig mikor ismerhetjük meg olyan módon, hogy az területileg is lebontott? Hogyan kívánnak eleget tenni annak az egyébként áthághatatlannak látszó ellentétnek, hogy az uniós követelmények szerint a nemzeti támogatás csak a gof-területekre adható? Miért teszik tönkre, kedves miniszterelnök úr, az egy hektár alatti földtulajdonosokat? Hiszen a szőlő-, a gyümölcs-, a zöldségtermelők döntő része egy hektár alatti gazdálkodó, az Európai Unió pedig 0,3 hektárban húzta meg a támogatási határt.
A miniszterelnök úrhoz, a kormányhoz intézem a következőt: a visszamutogatás jókedvű ideje lejárt. Már nem lehet vidáman hahotázni különböző nevek emlegetésekor. Másfél év igazolta, hogy önök a mulasztások sorát követték el. Kormányprogramjuk ígéretei üres luftballonnak bizonyultak. Kormányozni, ki kell jelentenünk, vagy soha nem tudtak, vagy egyszerűen elfelejtettek.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť